Večerašnja dodjela Oscara u sjeni polemika o rasizmu

oscar2222

Ovogodišnja dodjela nagrade Američke filmske akademije Oscar održat će se večeras u Dolby teatru u Los Angelesu, a domaćin će biti komičar Chris Rock, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnju dodjelu Oskara bojkotovale su pojedine holivudske zvijezde iz razloga što su za tu nagradu nominirani samo glumci i glumice bijelci.

Inače, u trci za najboljeg glumca nalaze se Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Bryan Cranston, Michael Fassbender i Eddie Redmayne. Za najboljeg sporednog glumca takmiče se Christian Bale, Tom Hardey, Mark Buffalo, Mark Rylance i Sylvester Stallone.

Cate Blanchett, Brie Larson, Jennifer Lawrence, Charlotte Rampling i Saoirse Ronan nominirane su za najbolju žensku glavnu ulogu, dok se u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu nalaze Jennifer Jason Leigh, Rooney Mara, Rachel McAdams, Alicia Vikander i Kate Winslet.

“Povratnik” i “Mad Max: Fury Road” su nominirani filmovi o kojima se u posljednje vrijeme najviše govori. Ove godine najviše nominacija za Oskara ima upravo “Povratnik”, koji je nominiran u 12 od 24 kategorije.

Ukoliko režiser Alejandro Inarritu, koji je prošle godine za film “Birdman” dobio nagradu za najboljeg režisera, bude nagrađen i za film “Povratnik” ove godine, to bi ga učinilo jednim od rijetkih režisera kojem je pošlo za rukom da dva puta zaredom dobije Oscara.

– Prvi Oskar “smiješi” se DiCapriju –

Sa druge strane, DiCaprio bi za ulogu u filmu “Povratnik” mogao dobiti prvog Oscara u karijeri.

Glumac Sylvester Stallone, kojeg publika uglavnom pamti po ulozi u filmu “Rocky”, ove godine bi s ulogom u filmu “Creed” mogao dobiti Oskara za najboljeg sporednog glumca. Nominacija Stallonea je izazvala različite reakcije javnosti, jer film “Creed” govori o bokseru crncu, a za nagradu je nominiran Stallone, koji je bijelac.

Nominacije samo bijelaca su izazvale negodovanje i polemike u velikom dijelu javnosti, a večeras se, paraleleno sa ceremonijom dodjele Oskara, u Los Angelesu i drugim gradovima SAD-a, kao što su Ohio, Michigan, New York i Miami, očekuju demonstracije.

Izjave režisera Spike Leeja i supruge Willa Smitha, Jade Pinkett Smith, da se neće pridružiti dodjeli i njihove oznake na društvenim mrežama “#OscarSoWhite” (Oscar je vrlo bijel) dodatno su privukle pažnju javnosti.

– Crnci za 87 godina dobili 32 Oskara

Prema izvještajima Univerziteta Howard u Washingtonu, koji je vodio projekat “Istinu treba reći” (Truth be told), za 87 godina crnci su dobili samo 32 nagrade, od toga je glumac Denzel Washington dobio dva Oscara.

Hattie McDaniel, koja je Oscara dobila 1940. godine, bila je prva tamnoputa glumica koja je dobila tu nagradu, a prva dodjela Oscara organizirana 1929. godine.