Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

london

Vladar Dubaija mora platiti bivšoj ženi 733 miliona dolara

New Project – 2021-12-21T153427.835
FOTO: Instagram

Nakon izricanja sudske odluke, šeikov glasnogovornik naglasio je da se “on uvijek brinuo da njegova djeca budu zbrinuta” i zatražio od medija da poštuju njihovu privatnost

Vladar Dubaija, šeik Mohammed Al Maktoum (72) mora po odluci suda u Londonu platiti više od 554 miliona funti (733 miliona američkih dolara) za zaključenje parnice o starateljstvu nad svoje dvoje djece.

Većina velikog iznosa pokrit će doživotno osiguranje za princezu Hayu bint Hussein, polusestru jordanskog kralja Abdulaha i njihovo dvoje djece, zbog mogućih terorista i “velikog rizika” koji za njih predstavlja sam šeik. To uključuje flotu blindiranih vozila koja će se mijenjati svakih nekoliko godina.

Sudac je naložio Al Maktoumu da jednokratno isplati 251.5 miliona funti u roku od tri mjeseca za održavanje njenih britanskih imanja, kao naknadu za novac za nakit i trkaće konje koje je prodala i za njene buduće troškove osiguranja.

Šeik, potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, treba platiti i tri miliona funti za obrazovanje Jalile (14) i Zayeda (9) te 9,6 miliona funti koliko za to već duguje. Mora također plaćati 11.2 miliona funti na godinu za uzdržavanje djece i za njihovo osiguranje kada odrastu.

Ukupan iznos ipak je značajno manji od 1.4 milijarde funti koliko je princeza u početku tražila.

“Zaista želim biti slobodna i želim da oni budu slobodni”, rekla je 47-godišnja Haya na sudu.

Nakon izricanja sudske odluke, šeikov glasnogovornik naglasio je da se “on uvijek brinuo da njegova djeca budu zbrinuta” i zatražio od medija da poštuju njihovu privatnost.

Nagodba je nova epizoda u pravnoj sagi koja je počela kada je princeza pobjegla u Britaniju u aprilu 2019., strahujući za svoju sigurnost pošto je započela ljubavnu aferu sa svojim tjelohraniteljem i mjesec dana pošto je zatražila razvod.

Londonski sud kasnije je te godine potvrdio da joj je šeik Mohammed Al Maktoum prijetio i zastrašivao je te da je prije također oteo i maltretirao svoje dvije kćeri iz drugog braka.

Haya nije tražila naknadu za razvod iako je mogla tražiti milijarde kao bivša supruga jednog od najbogatijih ljudi na svijetu.

Šeikovi advokati tvrdili su da su njeni zahtjevi pretjerani i da zapravo traži novac za sebe pod krinkom djece. Optužili su je i da je pronevjerila novac svoje djece jer je platila 6.7 miliona funti ucjenjivačima koji su bili dio njena osiguranja kako bi sakrili aferu.

Haya je kazala da je novac s dječjih računa iskoristila jer se bojala.

Njen advokat Nicholas Cusworth rekao je da pravni troškovi za proces koji je trajao više od dvije i po godine iznose više od 70 miliona funti.

Hayini advokati rekli su sucu da su princeza i njena djeca u Dubaiju imali pristup “neograničenoj” količini novca, mogli su koristiti desetak luksuznih kuća, jahtu vrijednu 400 miliona funti i flotu privatnih aviona. Princeza je raspolagala s godišnjim budžetom od više od 83 miliona funti za svoje kućanstvo te je za potrošnju imala još devet miliona funti.

Na jagode potrošio dva miliona funti

“Ona, u kontekstu ovog predmeta, nije bogata”, ustvrdio je njen advokat Cusworth.

Šeik je, primjerice, jedno ljeto na svom seoskom imanju sjeveroistočno od Londona potrošio samo na jagode dva miliona funti.

Presuda otkriva da je princeza morala prodati imovinu vrijednu 15.6 miliona funti, uključujući konje i nakit kako bi preživjela do rješenja slučaja.

Dosad najveći iznos dosuđen na britanskom sudu bio je 453.6 miliona funti koliko je ruski milijarder Farkad Ahmedov morao platiti za razvod 2016. godine.