Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holivudski producent

Weinstein uložio žalbu na presudu za seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein

Weinsteinova odbrana bezuspješno je pokušala da je ukloni iz porote prije suđenja

Holivudski moćnik, producent Harvey Weinstein podnio je u ponedjeljak žalbu na osuđujuće presude za silovanje i seksualno nasilje, u cilju da ukine zatvorsku kaznu od 23 godine koja mu je izrečena u martu prošle godine.

Weinsteinovi advokati rekli su na sudu u New Yorku da mu je uskraćeno pošteno suđenje, prenosi AFP.

Oni tvrde da nekoliko žena koje su optužile Weinsteina za seksualni napad, ali čiji navodi nisu bili obuhvaćeni optužbama, nisu smjele imati dozvolu da svjedoče kao takozvani svjedoci ranijeg lošeg ponašanja.

“Američki pravosudni sistem osmišljen je da osuđuje optužene na osnovu njihovog ponašanja, a ne njihovog općeg karaktera”, napisali su advokati.

Također tvrde da je nepristranost porote ugrozila članica porote koja je napisala knjigu o starijim muškarcima koji vrebaju mlađe žene.

Weinsteinova odbrana bezuspješno je pokušala da je ukloni iz porote prije suđenja.

“Na osnovu nedavnog objavljivanja njene knjige, imala je novčani motiv da osudi optuženog”, napisali su advokati.

Weinstein (69) je proglašen krivim za krivično djelo seksualnog čina u prvom stepenu i silovanje u trećem stepenu. Oslobođen je optužbi za predatorsko seksualno zlostavljanje.

Skoro 90 žena, uključujući Angelinu Jolie i Salmu Hayek, iznijele su optužbe za nedolično seksualno ponašanje protiv Weinsteina, Oscarom nagrađenog producenta brojnih filmova.

Ali suđenje se fokusiralo na optužbe vezane samo za dvije. Weinstein je osuđen za silovanje bivše glumice Jessice Mann 2013. godine i za prisilno izvođenje oralnog seksa nad bivšom asistenticom u produkciji Mimi Haleyi 2006. godine.

Presuda je proglašena pobjedom pokreta #MeToo protiv nedoličnih seksualnih ponašanja.

U žalbi su Weinsteinovi advokati optužili i sudiju Jamesa Burkea, s kojim su se više puta sukobljavali tokom suđenja, za donošenje “neprimjereno oštre i pretjerane” kazne.

Weinstein se nalazi u zatvoru s maksimalnom sigurnošću u saveznoj državi New York.

Čeka ga i suđenje u Los Angelesu zbog optužbi za silovanje i seksualni napad koje uključuju pet žena.