SHOWbuzz

John Williams

Za Oscara je nominovan 53 puta, ovo bi mu mogao biti šesti kipić

09/03/2023
Foto: Screenshot

S 91 godinom Williams je najstarija osoba nominirana za Oscara, a osvoji li u nedjelju svoj šesti kipić, bit će i najstarija koja je pobijedila u nekoj takmičarskoj kategoriji

Od Ratova zvijezda preko Ralja i Schindlerove liste, John Williams napisao je neke od najprepoznatljivijih muzičkih tema u istoriji filma. Za Oscara je nominiran 53 puta, više od bilo kojeg drugog živućeg umjetnika. Parirati mu može samo Walt Disney s 59 nominacija.

Novu nominaciju stekao je ogoljenim, ali dirljivim skladbama za film Stevena Spielberga Fabelmanovi. S 91 godinom Williams je najstarija osoba nominirana za Oscara, a osvoji li u nedjelju svoj šesti kipić, bit će i najstarija koja je pobijedila u nekoj takmičarskoj kategoriji. Trenutni rekord drži scenarist James Ivory s 89 godina.

“Čini se nestvarnim da neko može biti tako star i raditi toliko dugo”, nedavno je rekao Williams za NBC. “Još sam uzbuđen, čak i nakon 53 godine”, rekao je, komentirajući svoju posljednju nominaciju. “Jako mi je drago i mislim da je ljudski osjećati zadovoljstvo kad neko cijeni vaš rad.”

Tokom svoje izvanredne karijere, skladatelj je dobio Oscare za muziku za Ratove zvijezda, Guslača na krovu te za tri filma Stevena Spielberga s kojim je blisko povezan – Ralje, E.T i Schindlerova lista.

Više se puta za Oscara takmičio sam sa sobom. Williams je poznat po svojim veličanstvenim neoromantičnim kompozicijama u Wagnerovom stilu u suprotnosti s eksperimentalnijim djelima kakva su česta među mnogim modernim skladateljima izvan Hollywooda. Prvu nominaciju za Oscara dobio je za film Dolina lutaka iz 1967., a prvu nagradu osvojio je 1972. za Guslača na krovu.

Steven Spielberg pozvao ga je 1974. da radi muziku za njegov debitantski film Teksas ekspres, čime je počelo njihovo dugovječno partnerstvo. Već godinu poslije snimili su slavne Ralje. Zlokobni dvonotni ostinato koji je Williams komponovao za film postao je sinonim za strah.

“John Williams je zapravo oštrica Ralja”, rekao je Spielberg prošle godine na proslavi Williamsovog 90. rođendana. Saradnju su nastavili na Bliskim susretima treće vrste i od tada gotovo da nisu stali. Spielberg je njihovu vezu nazvao “najvećom saradnjom u karijeri i jednim od najdubljih prijateljstava u životu”.

“John je popularizirao filmsku muziku više nego ijedan drugi kompozitor”, kazao je. Spielberg je bio taj koji je Williamsa upoznao i s Georgeom Lucasom, što će se izroditi u vjerovatno najprepoznatljiviju filmsku muziku uopće – Ratove zvijezda.

“Napisao je ‘soundtrack’ naših života”, rekao je slavni dirigent Gustavo Dudamel za The New York Times prošle godine. “Kad slušamo Johna, vraćamo se vremenu, okusu, mirisu.” Ostali filmovi s Williamsovom muzikom, njih više od stotinu, uključuju Supermena, prva tri filma iz serijala o Harryju Potteru i nekoliko filmova o Indiani Jonesu.

“Harrison Ford pretvorio je Indianu Jonesa u kultnog akcijskog junaka, ali John nas je uvjerio u te pustolovine svojim pulsirajućim koračnicama”, rekao je Spielberg. A Williams nema namjeru stati. “Ne možete se penzionisati od muzike. To je poput disanja.”

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.