SHOWbuzz

Šesnaesto izdanje

Za Talents Sarajevo 2022 izabran 61 učesnik

08/07/2022

Zaprimljeno je ukupno 346 aplikacija, najviše iz Grčke, Rumunije i Turske. Zastupljenost po zemljama ravnomjernija je nego ikad prije, u rasponu od jednog do sedam talenata iz jedne zemlje

Šesnaesto izdanje programa Talents Sarajevo 28. Sarajevo Film Festivala dočekuje 61 perspektivnog reditelja, glumca, direktora fotografije, montažera, scenaristu, producenta i filmskog kritičara iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Učesnici programa Talents Sarajevo 28. Sarajevo Film Festivala dolaze iz 16 od 20 zemalja obuhvaćenih programom, uključujući Albaniju, Armeniju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Tursku i Ukrajinu.

Zaprimljeno je ukupno 346 aplikacija, najviše iz Grčke, Rumunije i Turske. Zastupljenost po zemljama ravnomjernija je nego ikad prije, u rasponu od jednog do sedam talenata iz jedne zemlje.

Talents Sarajevo 2022, koji nosi naslov Dis/Content, nastavlja svojim učesnicima pružati širok izbor masterclassova, predavanja, seminara, diskusija, radionica i filmskih projekcija tokom cijelog Sarajevo Film Festivala.

Program se sastoji od osam modula, čiji su mentori ugledni međunarodni eksperti iz filmske industrije: Directors Summit, Producers Summit, Acting Studio, Camera Studio, Editing Studio, Pack&Pitch, Script Station i Talent Press. Osim što okuplja mlade filmaše, nudeći im obrazovne sadržaje i mogućnost uvezivanja i saradnje, platforma Talents Sarajevo ih također upoznaje s radom etabliranih filmskih profesionalaca, aktuelnim trendovima i pitanjima u filmskoj industriji, dok istovremeno same talente predstavlja regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.

Pokrenut 2006. godine u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i inicijativom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je postao glavni regionalni hub za filmske profesionalce u nastajanju. Član je mreže Talents International koja uključuje slične inicijative u Tokiju, Bejrutu, Guadalajari, Durbanu, Buenos Airesu, Rio de Janeiru, kao i središnjicu Berlinale Talents.

Ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.