Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednički fotografije Miss Iraka i Miss Izraela podijelila internet

Adar Gandelsman

Dok su se kandidatkinje za Miss Universe 2017. godine okupljale u Las Vegasu, Miss Universe Izraela i Miss Universe Iraka – dvije službeno neprijateljske zemlje, pozirale su za selfie koji su objavile na društvenim mrežama te izazvale podijeljene reakcije.

Iračanka Sarah Eedan i Izraelka Adar Gandelsman htjele su promovisati mir i ljubav, ali nisu ni slutile kakve će reakcije izazvati, piše BBC.

Sarah Eedan, koja je odrasla u Iraku, a preselila se u SAD kako bi studirala muziku, napisala je na Facebooku da je vrlo počašćena što je prva Iračanka koja nakon 45 godina predstavlja svoju zemlju na tom takmičenju.

S obzirom na to kako nema diplomatskih odnosa između Izraela i Iraka, neki su komentarisali kako njihova zajednička fotografija “nije po svačijem ukusu”.

Profesor Asaad Abukhalil, koji živi u SAD-u, napisao je na Twitteru kako “kraljica ljepote Iraka sretno pozira s kraljicom ljepote okupacije i brutalnosti”.

U odgovoru na kritike, Iračanka je objavila saopštenje na Instagramu, rekavši da joj je Izraelka prišla dok je trajalo fotografisanje te izrazila svoju nadu u mir između dva naroda.

Get to know, this is Miss Iraq and she's amazing❤️

Objavu dijeli Miss Universe Israel?? (@adar_gandelsman)

“Pitala me želim li se fotografisati s njom. Rekla sam kako bih bila sretna širiti poruku. Cilj fotografije bio je izražavanje nade za svjetski mir”, napisala je, dodavši da fotografija ne pokazuje podršku za Izrael.

Fotografija je izazvala podijeljene reakcije i tamošnjih medija. Dok su je neki opisali kao “sjajnu poruku nade za regiju”, odnosno “neuobičajenim prikazom koegzistencije koja proizlazi iz podijeljenog Bliskog istoka” drugi su se pitali hoće li se misici oduzeti kruna.