Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijedlog gradonačelnice

Zdravko Čolić predložen za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva

zdravko colic mejdan
FOTO: Tuzlanski.ba
Čola u Mejdanu

Zdravko Čolić rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu, a djetinjstvo je proveo na Grbavici

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predložila je Zdravka Čolića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Gradonačelnica je predložila da se Zdravku Čoliću dodijeli Šestoaprilaska nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini, kao pojedincu sa značajnim ostvarenjima i značajnim rezultatima rada u oblasti kulture i umjetnosti.

Zdravko Čolić rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu, a djetinjstvo je proveo na Grbavici. Njegov hobi, između ostalog, bila je i muzika, pa je tako pohađao muzičku školu, učio gitaru, a s prijateljem Bracom Isovićem često je svirao za društvo u parku i bili su poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice.

Prvi pjevački nastup imao je u Baošićima, malom naselju nedaleko od Herceg Novog, u Boki Kotorskoj, a prvi zvanični pjevački nastup bio je 1969. godine sa grupom Ambasadori. Godine 1971. upoznaje Kornelija Kovača koji ga je pozvao u tada poznatu Korni grupu u kojoj je ostao šest mjeseci nakon čega se odlučuje za solističku karijeru.

Nastupa na festivalu Vaš šlager sezone 1972. godine sa pjesmom “Sinoć nisi bila tu” na kojem osvaja dvije nagrade, a ova pjesma postiže veliki uspjeh u cijeloj zemlji i taj momenat se smatra momentom uzdizanja ovog pjevača na mjesto naše najveće estradne zvijezde.

Čolić tokom karijere koja slijedi nalazio je svoje mjesto i u oblasti međunarodne pjevačke karijere, pa je tako potpisao Ugovor sa američkom izdavačkom kućom Warner Brothers, ali njegova želja da živi na prostorima na kojima je rođen i na kojima je odrastao i sazrijevao, opredjelila ga je da uravo na nima nastavi svoj rad i djelovanje.

Tokom uspješne karijere ovog umjetnika nižu se daljnji uspjesi, a vrhunac njegove karijere dešava se počev od 1977. godine izdavanjem albuma „Ako priđeš bliže“, da bi 1978. godine na koncertu održanom na nogometnom stadionu Marakana sa svojim gostima nastupao pred 70.000 posjetitelja, a sav prihod od svog nastupa ustupio Savezu slijepih.

Tada su snimljeni i prvi kadrovi dokumentarnog filma o Zdravku Čoliću pod nazivom “Pjevam danju, pjevam noću”. I u periodu koji slijedi Čolić nastavlja sa uspjesima izdavanjem dobro prodavanih albuma i nastupima pred publikom, a njegova izuzetno sjajna karijera traje i danas.