Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

69. Berlinale

“Zlatnim medvjedom” nagrađen film “Synonymes”

Synonymes

Ovogodišnji filmski festival u Berlinu otvoren je projekcijom animiranog filma “Ljubaznost stranaca” danske autorice Lone Scherfiga

Film “Synonymes” izraelskog reditelja Nadava Lapida nagrađen je večeras “Zlatnim medvjedom” za najbolji film na 69. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale), javlja Anadolu Agency (AA).
Žiri na čelu sa francuskom glumicom Juliette Binoche, donio je odluku da glavna nagrada ovogodišnjeg Berlinalea bude dodjeljena izraelskom autoru Ladavu Lapidu, za njegovo ostvarenje “Synonymes”.

“Srebrenim medvjedom” u kategoriji za najbolju režiju nagrađena je njemačka glumica i rediteljica Angela Schanelec za film “I Was at home, baut”.

U kategoriji za najboljeg glumca nagrada “Srebreni medvjed” pripala je kineskom glumcu Wang Jingchunu za ulogu u filmu “So Long, My Son”. Kineska glumica Yong Mei, za ulogu i istom filmu, nagrađena je “Srebrenim medvjedom” u kategoriji za najbolju glumicu.

“Srebrenim medvjedom” u kategoriji za najbolji scenario nagrađeni su Maurizio Barucci, Claudio Giovannesi i Roberto Saviano za film “Dečja parada” (La paranza dei bambini – Piranhas).
Nagrada „Alfred Bauer“ za specijalni umjetnički doprinos dodijeljena je njemačkoj scenaristkinji i rediteljici Nori Fingscheidt, za njeno ostvarenje “Systemsprenger”.

Ovogodišnji filmski festival u Berlinu otvoren je projekcijom animiranog filma “Ljubaznost stranaca” danske autorice Lone Scherfiga. Za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, takmičilo se 17 filmova.

Podsjetimo da je manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija film “Šavovi”, u režiji Miroslava Terzića i po scenariju Elme Tataragić, osvojio je nagradu “Europa Cinemas Label” za najbolji evropski film u sekciji Panorama.

Berlinski međunarodni filmski festival (Berlinale) jedan je od najprestižnijih filmskih festivala u Evropi i svijetu. Osnovan je 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom u svijetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.