Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je Noć vještica i zašto se obilježava?

aussie-halloween-lollies

Halloween ili Noć vještica obilježava se u večernjim satima 31. oktobra.

Ova noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama prvenstveno u zemljama poput Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obilježavanje proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obilježava upravo uoči Svih svetih.

Jedno od objašnjenja zbog čega postoji Noć vještica kaže da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine pa su proslavu noć ranije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Vjerovali su također kako u noći između 31. oktobra i 1. novembar mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mjesta gdje su živjeli na ovom svijetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih otjerali bojeći se susreta s njima.

Rimljani su kasnije također dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine. Oni su u Noći vještica gasili vatre u ognjištima i vjerovali su također da mrtvi dolaze na ovaj svijet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi otjerali umrle.

Sada je to najčešće bundeva, što je veći dio svijeta gdje se obilježava ova noć prihvatio od Amerikanaca.

Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obilježavanja Noći vještica. Također, određene TV kuće čak prilagode svoj program ovom datumu, pa tako puštaju horor filmove.