Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Status Britanca postao hit: Evo zašto je 2016. bila izvrsna godina

matt strange

Kraj 2016. željno iščekuju mnogi koji su njom razočarani i koji ne žele doživjeti još koju smrt svojih idola. Tako je zadnja sedmica 2016. godine dobila i crowdfunding kampanju za očuvanje života Betty White.

I dok neki ne mogu dočekati kraj godine, nekima je takav stav dosadan. Tako je na svom Facebooku profilu Matt Strange iz Velike Britanije odlučio svima pokazati razloge zbog kojih je 2016. godina bila sjajna godina, a taj Facebook post je lajkan i dijeljen preko 100,000 puta.

Mattu je bilo dosta njegovih prijatelja koji su na Facebooku bili tužni zbog smrti brojnih glumaca i pjevača, pa im je odlučio pokazati kako 2016. nije bila tako loša godina i kako smo u njoj postigli nevjerovatne stvari, prenosi Index.

Smatra kako je tužno što smo izgubili velik broj umjetnika, ali realno kaže kako ćemo ih izgubiti još u budućnosti. I tako je odlučio zamoliti svoju djevojku da im donese neku hranu, a on je to vrijeme iskoristio za istraživanje svih dobrih stvari koje su se dogodile u 2016. godini.

2016. godina – ne tako loša kako svi govore

Ove godine smo dobili prvo cjepivo za ebolu. Smrtnost kod djece pada širom svijeta, dok je stopa preživljavanja oboljelih od raka gušterače porasla za 9%.

Ove godine je otkriven gen koji uzrokuje ALS, a stopa samoubistava pada u cijelom svijetu.

Dobrovoljci u Indiji su posadili 50 miliona stabala u 24 sata, a došlo je i do popravljanja ozonskog omotača.

Rabinski savjet u Velikoj Britaniji je izdao rezoluciju u kojoj potvrđuje prava transrodnih osoba..

DiCaprio je napokon dobio Oskara!

Broj divljih tigrova se napokon povećao, dok i velike pande više nisu ugrožena vrsta.

U tehnološkom svijetu, dobili smo prve robotičke ruke koje je moguće kontrolisati mislima, a ne smijemo zaboraviti niti prvi avion na solarnu energiju koji je preletio svijet.

Malarija je smanjena za 60% na globalnoj razini, a u Sjevernoj Americi su iskorijenjene ospice.

Za sve kojima ovo ne čini godinu pozitivnom, ima toga još…

Od ove godine imamo najveći postotak pismenih osoba na svijetu, odnosno 93% djece na svijetu je naučilo čitati i pisati.

Kina planira biti u potpunosti energetski obnovljiva zemlja do 2020. i ima globalni plan za razdoblje do 2050. godine.

Kada govorimo o obnovljivoj energiji, došlo je do velikih pomaka na svjetskom nivou, dok Norveška ostvaruje pomake na drugim područjima, te tako ove godine nisu proveli niti jedno krčenje šuma.

Svaki veliki prehrambeni lanac, kao i svaki lanac brze hrane u SAD-u će od ove godine do 2025. uvesti korištenje jaja kokoši koje nisu u kavezima.

Populacija divljih vukova se vratila u Evropu, a sa popisa ugroženih vrsta su maknute i morske krave. Divlji lososi se mrijeste u rijeci Connecticut po prvi put od Američke revolucije.

Popisu životinja koje više nisu ugrožene se pridružio i kolumbijski bjelorepi jelen, kao i zelena morska kornjača, i grbavi kit.

Sea World više neće uzgajati kitove u zatočeništvu.

Skupljanje pomoći na globalnom nivou je porastao za 7%, dok je ovo godina u kojoj su Amerikanci bili najdarežljiviji ikad u pogledu donacija i prikupljanja pomoći.

Ovom trendu se pridružila i Kina koja je u dobrotvorne svrhe prikupila 15 milijardi dolara u 2016. godini.

Zar nije bila dobra?

Matt je na kraju svoje objave zaključio kako 206. godina ipak nije bila tako loša godina. Važno je samo u kom smjeru gledamo.

Poručio je kako su brojne smrti koje su se dogodile ove godine strašne, ali i kako trebamo prestati uživati u bijedi koju si sami stvorimo.

Svi koji se ne slažu s Mattom, mogu odahnuti za tri dana.