Svi stanovnici jednog sela preko noći postali milioneri

selo_milioneri
Selo Cerezales del Condado

Svih 80 stanovnika malog španskog sela Cerezales del Condado nedavno su postali milioneri i to zahvaljujući samo jednom čovjeku i njegovoj oporuci.

Antonino Fernandez, milijarder i filantropist, umro je u avgustu u 100. godini života, a u svojoj ekscentričnoj oporuci 200 miliona eura ostavio je stanovnicima sela u kojem je odrastao. Svakom stanovniku tako je pripalo nešto više od 2,3 miliona eura, a ostalo je i za druge troškove poput novog kulturnog centra, piše Daily Mail.

Rođen je 1917., a već s 14 godina morao je napustiti školovanje. Naime, bio je jedno od 13 djece u porodici i njegovi roditelji školovanje mu jednostvano nisu mogli priuštiti. Nešto kasnije oženio je Ciniu Gonzalez Diez te s 32 godine emigrirao u Meksiko gdje se zaposlio u kompaniji njenog ujaka Grupo Modelo (koja proizvodi pivo Corona).

Do 1971. napredovao je do pozicije CEO-a i pomogao Coroni da postane, ne samo najpopularnije meksičko pivo, već i veliki izvozni fenomen. Izvozili su ga i u njegovu rodnu Španiju, pod imenom Coronita. Corona Extra pak je drugo najčešće uvoženo pivo u Americi s godišnjom prodajom od gotovo 700 miliona dolara.

antonino-fernandez-k

Fernandez nikad nije zaboravio svoju rodnu grudu, a bivši španski kralj Juan Carlos za njegov humanitarni rad ga je i odlikovao. No, tek nakon njegove smrti, stanovnici sela u kojem je odrastao shvatili su koliko je volio svoj zavičaj. Selo će dobiti i potpuno novi kulturni centar, također plaćen iz nasljedstva, a profitirat će i lokalna neprofitna organizacija te svi njeni zaposlenici.