Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aerodrom s beskrajnom pistom za polijetanje i slijetanje

61345560-avion

Zračni promet povećava se iz godine u godinu. Nizozemski inženjer Henk Hesselnik iz Netherlands Aerospace Centrea zato vjeruje da treba radikalno promijeniti način dizajniranja aerodroma, te je osmislio projekt po imenu Endless Runway (Beskrajna pista).

Riječ je o radikalnoj ideji koja uključuje kružnu pistu za polijetanje i slijetanje aviona koja bi navodno trebala povećati brzinu funkcioniranja aerodroma, smanjila redove, ali i spriječila neke odgode zbog lošeg vremena.

Dizajn piste izbjegava fizičke probleme uobičajenih pista te nudi mogućnost tačke slijetanja i polijetanja pojedinih aviona iz bilo kojeg smjera.

“Razmišljao sam kako izbjeći bočni vjetar koji izaziva pilotima probleme kod slijetanja. Potreban nam je sistem gdje letjelica može poletjeti i sletjeti u istim uvjetima. Rješenje je – krug”, izjavio je Henk Hesselnik za Lonely Planet.

Što su bočni vjetrovi jači, to pilot mora više manevrirati za avionom. U slučaju kada jaki vjetrovi pušu u pistu pod uglom od 90 stepeni, ona se mora zatvoriti.

Pretpostavlja se da bi u normalnim meteorološkim uvjetima (bez mnogo vjetra) na beskrajnoj pisti moglo poletjeti tri aviona u isto vrijeme. To je otprilike sličan scenarij kao i kod uobičajenih zračnih luka s četiri piste.

Na ovaj način skratio bi se dolazak na određenu destinaciju, jer letjelice više ne bi gubile vrijeme čekajući svoje red za polijetanje.