Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna gora

Četiri medvjeda upala na imanje i ubili deset ovaca, domaćin jedva izvukao živu glavu

medvjed
Foto: Screenshot
Ilustracija

Područje u kom živi rad skoro je potpuno pusto, stoga su se medvjedi poprilično odomaćili

Prava drama odrigrala se u pljevaljskom selu Prošće (Crna Gora) kad su na imanje mještanina Rada Fundupa upala čak četiri medveda koji su zaklali deset ovaca.

Sam domaćin je jedva izbjegao napad životinja dok je pokušavao da odbrani svoje stado.

“Uspio sam da pobjegnem iznad kuće i telefonom pozovem komšiju iz obližnjeg sela, posle smo nekako uz svjetlost automobila uspjeli da oteramo medvede i spasimo ono što je ostalo od stada”, rekao je Rade u telefonskom razgovoru za crnogorske medije.

Postoji mogućnost da je na njegovo imanje upala mečka sa tri već odrasla mečeta, jer majka vodi maldunčad sa sobom prve tri godine. Područje u kom živi rad skoro je potpuno pusto, stoga su se medvjedi poprilično odomaćili.

Ovaj vrijedni domaćin živi od svog teškog i poštenog rada baveći se stočarstvom, a krupne zvjeri zaklavši deset ovaca pričinile su mu ogromnu materijalnu štetu.

U BiH medvjede privlače u gradove

Zbog učestale pojave mrkog medvjeda na gradskim ulicama Lovačko društvo “Tetrijeb” iz Kupresa poduzelo je niz mjera s ciljem udaljavanja medvjeda iz naseljenih mjesta, poput pojačane prehrane i noćnih hajki, nedavno je saopćeno iz ovog društva.

Upozorili su kako u posljednje vrijeme pojedinci bacaju med i drugu hranu u gradske kontejnere kako bi privukli medvjede i snimili ih.

Također, zabilježen je slučaj proganjanja životinja motornim vozilima.

Lovci upozoravaju da se takvim neodgovornim radnjama ugrožavaju ne samo medvjedi već i životi ljudi, a ujedno se radi o kažnjivim djelima.