Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škotska

Ispod poda u kući pronađena boca s porukom stara 135 godina, dešifrovali su je

boca

Ispostavilo se kako je poruka ugurana u bocu viskija stara čak 135 godina, a Allen je bio toliko oduševljen da je odmah potrčao vlasnicima kuće kako bi im obznanio neočekivanu vijest

Vodoinstalater Peter Allen radio je na kući u Edinburghu prije sedam dana kada je, mičući jedan radijator, pronašao rupu u podu i u njoj bocu s porukom.

Ispostavilo se kako je poruka ugurana u bocu viskija stara čak 135 godina, a Allen je bio toliko oduševljen da je odmah potrčao vlasnicima kuće kako bi im obznanio neočekivanu vijest, piše BBC.

Poruku je pronašao u sobi koja je nekada bila soba za poslugu.

“Izrezao sam rupu u sobi tačno toliko veliku kolika je boca a da pritom nisam znao da je boca unutra. Pomicao sam radijator i izrezao nasumice rupu u podu kako bih pronašao cijev, a onda sam tu zatekao bocu s porukom”, rekao je Allen za škotski BBC.

“Morala sam razbiti bocu”

Vlasnica kuće Eilidh Simpson kasnije je odlučila izvaditi poruku iz boce, a da bi to napravila a da ne ošteti prastari komad papira, morala je razbiti bocu.

“Nažalost, morala sam razbiti bocu da bih došla do papira, počeo se trgati kad smo ga pokušali izvaditi pincetom. No sačuvala sam svaki komadić boce u posebnoj plastičnoj posudi”, rekla je vlasnica kuće i poruke u boci te je potom nastavila prepričavati što se dalje dogodilo.

“Svi smo se okupili i uzbuđeno pokušali pročitati što na njoj piše”, rekla je Simpson.

Trebalo im je neko vrijeme da dešifriraju poruku, a nakon što su je jedva dešifrirali, ispalo je da su je napisala dvojica radnika koja su radila u kući još u 19. stoljeću.

Šta je pisalo u poruci?

Na papiru je pisalo: “James Ritchie i John Grieve postavljali su ovaj pod, ali nisu pili viski. Ovo je napisano 6. oktobra 1887. godine. Ko god pronađe ovu bocu, mogao bi pomisliti da naš prah vije cestom.”

Nacionalna knjižnica Škotske preporučila je da poruku skladište u džepu bez kiseline, a porodica će poruku držati na počasnom mjestu u kući. Isto tako, planiraju staviti novu poruku u novu bocu i postaviti ih u pod prije nego što se pokrpa rupa.

“Pomisliti da je to ondje ležalo cijelo to vrijeme i da je moglo biti ondje zauvijek je jednostavno nevjerovatna. To nije predmet iz nekih 70-ih ili nešto slično, ta poruka u boci je mnogo starija”, kazala je vlasnica, prenosi Index.