korigovana vijest

ISPRAVAK Arapski komentator nije “zapjevao” kada je ugledao navijačicu

gledateljica

Kako se navodi u analizi, originalni isječak koji prikazuje navijačicu na tribinama datira iz 2019. godine, s utakmice između ruskog kluba Krasnodar i grčkog Olimpijakosa, održanog na Stadionu Krasnodara

Na našem portalu 19. 06. smo objavili vijest pod naslovom “Kada je ugledao lijepu gledateljicu na tribinama komentator je – zapjevao”, koju je nezavisni portal za provjeru tačnosti podataka Raskrinkavanje.ba ocijenio kao “netačnu informaciju”, odnosno “prenošenje lažnih vijesti”.

U članku se tvrdilo da je arapski komentator tokom prenosa utakmice između Rusije i Belgije zapjevao od oduševljena kada je kamera prikazala lijepu navijačicu na tribinama.

Kako se navodi u analizi, originalni isječak koji prikazuje navijačicu na tribinama datira iz 2019. godine, s utakmice između ruskog kluba Krasnodar i grčkog Olimpijakosa, održanog na Stadionu Krasnodara. Također, zvuk “arapskog komentatora” nije autentični dio originalnog snimka.

Video koji su objavili mnogi mediji, među njima i Fokus, zapravo je parodija čiji je autor arapski komičar Sulejman An-Anzi. Dakle, on ne prikazuje arapskog komentatora koji usred prenosa utakmice Evropskog prvenstva pjeva lijepoj navijačici sa tribine.

Snimak u više navrata ide unazad. Djevojka na tribini se zumira i snimak se pušta ispočetka, zbog čega se moglo uočiti da se videom manipuliralo u nekom programu za obradu videa.

FakeNews Tragač kontaktirao je An-Anzija, a on im je rekao da “nikada nije bio ‘pravi’ komentator, a ovakvu vrstu humora izabrao je kako bi se razlikovao od drugih komičara”.