Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zorana Nikoletić

Mlada novinarka u Srbiji zbog dvije riječi izgovorene uživo u emisiji dobila otkaz

Foto: Screenshot

Goran Karadžić, generalni direktor RTV Vojvodina, izjavio je za Danas da je greška mlade novinarke dovoljna za otkaz

Novinarka Zorana Nikoletić je u Dnevniku koji se emitovao 17. juna započela prognozu vremena u Srbiji za naredni dan, ali je u pola rečenice zastala i izgovorila: „Jao Bože”! Prilog je nakon toga završen, a voditeljica Dnevnika RTV je odjavila ovu informativnu emisiju.

Nakon što su sindikati zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zatražili su od menadžmenta pokrajinskog javnog medijskog servisa da se mladoj novinarki te televizije preinači kazna raskida ugovora o privremenim i povremenim poslovima‚ zbog greške koju je napravila u rubrici vremenska prognoza – uslijedila je reakcija direktora ove medijske kuća, piše Vreme.

Reagovali sindikati

Goran Karadžić, generalni direktor RTV Vojvodina, izjavio je za Danas da je greška mlade novinarke dovoljna za otkaz.

-Apsolutno. To nije greška, to je nemar, poručio je Karadžić.

Sindikati se ne slažu sa ovakvim stavom direktora, i javno su pitali menadžment RTV da li bi kazna za mladu novinarku bila „tako oštra“ da je imala potpisan ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

-Ovako još jednom svjedočimo tome koliko su obespravljeni zaposleni iz kategorije rada van radnog odnosa, a koji su na RTV-u uglavnom angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o djelu. Poslodavac može lako raskinuti te vrste ugovora, a problem je u zloupotrebi zakona, naveli su sindikati.

Šta se zapravo desilo?

A šta je zapravo bila greška mlada novinarke zbog čega joj je menadžment ove kuće uručio otkaz?

U Dnevniku koji se emitovao 17. juna u 17 časova na RTV, u dijelu sa vremenskom prognozom, emitovan je očito pogrešan prilog koji nikako ne bi smio da završi u programu.

Novinarka Zorana Nikoletić je počela prognozu vremena u Srbiji za naredni dan, ali je u pola rečenice zastala i izgovorila: „Jao Bože“! Prilog je nakon toga završen, a voditeljica Dnevnika RTV je odjavila ovu informativnu emisiju.

Greška kakve se dešavaju na telelvizijama. Isprave se i snimi se ponovo. Ali, ovdje je očigledno pogrešan prilog otišao u emisiju, za šta je okrivljena samo mlada novinarka koja je na ovoj televiziji svega dvije godine.

Međutim, sindikati se protive ovakvoj odluci, prije svega zbog činjenice da se na samom RTV-u i RTS-u, kao javnim servisima, dešavaju mnogo veće greške.

“Greške se dešavaju, nije ni prva ni posljednja, niti svojstvena samo našoj kući. Problem je u zloupotrebi ugovora o privremenim i povremenim poslovima i činjenici da mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vrijeme, kakav zaslužuju svi zaposleni u pokrajinskom javnom servisu“, naveli su sindikati u saopštenju.

Kako su objasnili, “greška je otišla u etar” jer pre emitovanja prethodno snimljenog materijala za rubriku vremenske prognoze ni montažer, ni novinarka, ni urednik emisije, ni druge osobe uključene u realizaciju nisu provjerili snimak.