Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozorište lutaka

Na Mostarskom ljetu odigrana predstava “Legenda o rijeci Neretvi”

Foto: Mostarsko ljeto

Predstava „Legenda o rijeci Neretvi“ je priča o nepoznatom došljaku žute kose, koji je stigao u Mostar. Okupao se u Neretvi drugog augusta i nestao u njenim virovima. Kasnije, niko ne zna kako, pojavio se, nijem i zamišljen, i nakon nekog vremena, zauvijek otišao iz grada

Na sceni Pozorišta lutaka u Mostaru u nedjelju je odigrana predstava “Legenda o rijeci Neretvi“ autora Muhameda Hamice Nametka, u režiji Nedžada Maksumića i Armina Filipovića, nastala u produkciji Pozorišta lutaka u Mostaru.

Riječ je o predstavi koja je prije nepunih deset dana imala svoju premijernu izvedbu.

“Dječiji dramski lutkarski studio Pozorišta lutaka u Mostaru ove godine je radio predstavu ‘Legenda o rijeci Neretvi’ prema jednoj staroj mostarskoj legendi koju je na papir stavio Muhamed Hamica Nametak, stari član PLM-a i prvi poslijeratni direktor ove naše kuće. Ovu predstavu smo radili kao jedan zaokružen pozorišni projekat, prvi put je to jedna dosljedna pozorišna tvorevina koju smo režirali moj mladi kolega Armin Filipović i ja, a dramsko-pedagoško vodstvo imala je Adela Lerić. Ovo je zaista predstava koju su djeca napravila za djecu, za roditelje i za sve ljubitelje lutkarske umjetnosti i mislim da je ova predstava pravi put na kojem djeca, koja se bave pozorištem, trebaju odrastati, na jednoj ovakvoj radionici“, istakao je umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Nedžad Maksumić.

U predstavi igraju učenici

Podjetio je da u predstavi igraju učenici mostarskih osnovnih škola.

“Ove godine smo imali rekordan broj djece, bilo ih je čak devetnaestero. Samo poredati 19-ero djece uzrasta od 10 do 12 godina na sceni je već veliki zadatak i bilo je zaista zahtjevno raditi sa njima, ali su oni svima nama davali snagu, podržavali su jedni druge i na kraju su uspjeli da naprave zaista lijep i opravdan pozorišni projekt koji će, vjerujem, imati dug život“, zaključio je Maksumić.

U predstavi igraju: Adna Derviškadić, Ali Tojaga, Almin Hebibović, Amina Habibija, Amina Jelovac, Asja Ništović, Asja Redžović, Dani Demirović, Dinn Kevro, Ejla Pajević, Hana Radoš, Harun Kadribegović, Lejla Kmetaš, Muhammed Džafić, Omar Hebibović, Sara Macić, Tarik Oručević, Zara Hodžić i Zarah Elezović.

“Ovo mi je drugi put da učestvujem u Dječijem dramskom lutkarskom studiju Pozorišta lutaka u Mostaru. Prošle godine mi je bilo jako zanimljivo i odmah sam se zaljubila u glumu. Rad na predstavi ‘Legenda o rijeci Neretvi’ je bio odličan, zanimljiv i edukativan“, naglasila je Amina Habibija.

O svom učešću u predstavi govorila je i Zarah Elezović.

“Ovo mi je treće učešće. U Pozorištu lutaka u Mostaru sam upoznala mnogo prijatelja. Rad na predstavi je bio jako zanimljiv. Prethodne predstave su bile dobre i bilo je interesantno raditi na njima, ali ovo mi je jedna od dražih, jer je u pitanju legenda i malo ozbiljnija predstava, gdje se ne smijemo često kao u prethodnim“, istakla je Zarah Elezović.

Priča o nepoznatom došljaku

Predstava „Legenda o rijeci Neretvi“ je priča o nepoznatom došljaku žute kose, koji je stigao u Mostar. Okupao se u Neretvi drugog augusta i nestao u njenim virovima. Kasnije, niko ne zna kako, pojavio se, nijem i zamišljen, i nakon nekog vremena, zauvijek otišao iz grada.

Autorice scenografije i scenskih elementa su Lejla Isić Dizdarević i Lejla Imamović. Autor scenske muzike je Atilla Aksoj, a scenski pokret potpisuje Armin Filipović.

Naredni sadržaj u okviru „Mostarskog ljeta“ publiku očekuje ponovno u Pozorištu lutaka u Mostaru, a riječ je o izvedbi predstave “Lutke Sapiens” u režiji Ines Pašić koja će biti odigrana u srijedu, 26. juna u 20 sati, saopćili su organizatori.