Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obratili se skupštini ks

Policija u KS: Vozni park se raspada. Trebaju nam nove ljetne i zimske uniforme

policija kordon
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sindikat traži da se osigura pod hitno zapošljavanje oko 1.000 policijskih službenika, zimske i ljetne uniforme i zimska i ljetna obuća za sve policijske službenike te da se zanove policijska vozila i postojeći objekti koje koriste policijski organi

Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo obratio se pismenim putem zastupnicima u Skupštini KS, pozivajući ih na rješavanje gorućih problema u policijskim strukturama, kao i zaustavljanje širenja negativnog konteksta o policiji u KS vezano za sigurnosnu situaciju.

U pismu Sindikata koje potpisuje predsjednik Viktor Ćatić upozorava se da javnost i neodgovorni pojedinci zakonodavne i izvršne vlasti spominju policiju KS sa sintagmom da su oni krivi za narušenu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevu.

Pogrešna percepcija

-Na taj način, sa pogrešnom percepcijom u kojoj se ista fokusira na odgovornosti izvršilaca u policijskom organu, ispred svakog izvršioca u policijskom organu se stavlja prefiks, pojedinačno, u policijskom organu da je individualno odgovoran za današnju situaciju u Kantonu Sarajevo – navodi se u pismu.

Iz Sindikata podsjećaju da policijski službenici u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo rade u pokapacitiranošću, sa današnjim danom od oko 40 posto nedostajućih, odnosno više od 700 policijskih služebnika u odnosu na važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji.

Podsjeća se također da su kompletnu uniformu, ljetnu i zimsku, policijski službenici zadnji put dobili prije više od sedam godina, a svršeni polaznici Policijske akademije, novopristigli policijski službenici, službu obavljaju bez jakni, samo u košuljama.

Ujedno, naglašava se da je vozni park u fazi raspadanja jer se vozila svakodnevno koriste, te zbog stalne upotrebe ona više nisu u funkciji, nego što jesu.

-Objekti u kojima rade uposlenici Uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo su poražavajući. Uz čast izuzetaka objekata koji su izgrađeni početkom ovog vijeka, svi ostali objekti koji su na raspolaganju policijskom organu koji su naslijeđeni iz predratnog sistema su u fazi raspadanja i predstavljaju jedno ogromno ruglo za naš kanton, a i za nas kao davaoce usluga građanima. Posebno bismo izdvojili PU Centar, PU Novo Sarajevo, PU Ilidža i PS Trnovo – ističe se u pismu.

Sindikat traži da se osigura pod hitno zapošljavanje oko 1.000 policijskih službenika, zimske i ljetne uniforme i zimska i ljetna obuća za sve policijske službenike te da se zanove policijska vozila i postojeći objekti koje koriste policijski organi, saopćeno je iz Sindikata.