Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici objavili

Otkrivena nova vrsta divovske anakonde: “Debela kao guma od auta i teška preko 200 kg”

anakonda
Foto: Screenshot/Jesus Rivas/ MDPI Diversity/Bryan Fry/Freek Vonk

U istraživanju je učestvovao i nizozemski biolog Freek Vonk koji je prije par dana na svojoj Facebook stranici objavio noviju snimku susreta s novootkrivenom vrstom divovske zmije

Naučnici su na udaljenom i skrovitom području Amazonije uz pomoć domorodačkog plemena otkrili novu vrstu divovske anakonde.

Biolog Bryan Fry sa Univerziteta Queensland u Australiji predvodio je tim koji je u regiji Bameno pronašao i proučio nekoliko primjeraka novootkrivene sjeverne zelene anakonde (Eunectes akayima).

“Pleme Waorani nas je pozvalo da istražimo regiju i prikupimo uzorke određene populacije anakondi, za koju se širila glasina da je najveća do sada. Domorodački lovci su nas odveli u džunglu na desetodnevnu ekspediciju. Pleme, naime, ove zmije smatra svetima”, rekao je Fry.

Značajna genetska razlika

Fry navodi da se sjeverna zelena anakonda odvojila od južne zelene anakonde prije gotovo 10 miliona godina te da se genetski razlikuju za 5.5 posto.

“To je vrlo značajna razlika. Primjerice, ljudi se od čimpanza genetski razlikuju samo oko 2 posto. Ovo otkriće je vrhunac moje karijere”, dodaje.

U istraživanju je učestvovao i nizozemski biolog Freek Vonk koji je prije par dana na svojoj Facebook stranici objavio noviju snimku susreta s novootkrivenom vrstom divovske zmije.

“Na snimci je najveća anakonda koju sam ikada vidio. Debela je kao guma od auta, duga osam metara i teška preko 200 kg – s glavom velikom kao moja”, napisao je.

Prvo uhvate plijen, a zatim ga zadave i zgnječe

Do sada su bile poznate četiri vrste anakonda, među kojima je i zelena (također poznata kao divovska anakonda). Zelene anakonde su pravi divovi među gmazovima. Najveće ženke mogu narasti i više od sedam metara te težiti preko 250 kilograma.

Ove su životinje dobro prilagođene životu koji uglavnom provode u vodi. Nosnice i oči su im na vrhu glave, tako da mogu gledati i disati dok im je ostatak tijela potopljen. Maslinaste su boje, s velikim crnim mrljama, što im omogućuje stapanje s okolinom. Zelena anakonda se lako kreće kroz vodu i zna napasti veliki plijen poput kapibara i jelena, piše Conversation.

Ova stvorenja nisu otrovna. Hvataju plijen velikim, fleksibilnim čeljustima, a zatim ga dave i gnječe svojim snažnim tijelom prije nego što ga progutaju.

Istraživanje naziva Disentangling the Anacondas: Revealing a New Green Species and Rethinking Yellows objavljeno je u časopisu MDPI Diversity.