Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nedaleko od makarske

Rajsko mjesto bivše Jugoslavije danas izgleda kao Černobil

rajsko mjesto
Foto: Screenshot/YouTube

Promajna u podnožju Biokova, četiri kilometara južno od Baške Vode svoje ime duguje izvoru života – Suncu jer se naziv odnosi na promaljanje Sunca

Lječilište Dječje selo pored Promajne, nedaleko od Makarske, nekad je bilo poznato mjesto u koje su dolazila djeca s respiratornim problemima iz bivše Jugoslavije, ali i iz drugih zemalja.

Danas ono izgleda kao Černobil, a to se može zaključiti iz reportaže koju je objavio hrvatski portal Punkufer.

Neprepoznatljivo mjesto

Dječje selo je i privuklo prve posjetioce u Promajnu, mjestašce u kojem su ribarske mreže stanovnici vremenom zamijenili apartmanima za iznajmljivanje.

Kako piše Baskavoda.hr, Promajna u podnožju Biokova, četiri kilometara južno od Baške Vode svoje ime duguje izvoru života – Suncu jer se naziv odnosi na promaljanje Sunca.

I zaista, blagotvorna šuma, more i sunce nekad su zajedničkim snagama pomagali djeci da prodišu, ali danas je Dječje selo, bez obzira na svoj potencijal, neprepoznatljivo.

U to se uvjerio i lutajući fotograf, čuvar prirode Romeo Ibrišević iz udruženja za prirodu, okolinu i održivi razvoj Zelene Stope, koji je zabilježio šokantne fotografije nekadašnjeg lječilišta, prepunog smeća.

Kako kaže Ibrišević, u borovoj šumi je jedva pronašao kompleks u kojem su se prije četrdesetak godina liječila djeca.

Iako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine već oglašavalo prodaju kompleksa Dječjeg sela kapaciteta 800 kreveta, devastirani objekt nekadašnjeg lječilišta je i dalje pun smeća, ostavljen na milost i nemilost vremenu.

Na ovom LINKU možete pogledati fotografije Rajskog mjesta kojeg je napravio Romeo Ibrišević, dok ispod možete pogledati video ovog danas zapostavljenog mjesta.