Taj ludi svijet

Reagovala i crkva

Sahrana koja je šokirala cijelu zemlju: Nacistička zastava na sanduku i podizanje desnice

12/01/2022
Foto: Twitter

Slike koje prikazuju šokantne scene ispred crkve prvi su se put pojavile na italijanskom news portalu Open, a prikazuju lijes s tijelom Alessije Augello (44), bivše članice desničarske ekstremističke skupine Forza Nuova koja je preminula tokom vikenda od krvnog ugruška

Italijanski katolički i jevrejski čelnici osudili su nečuvene scene sa sahrane desničarske ekstremistkinje u Rimu, na kojem su sudionici snimljeni kako pozdravljaju preminulu desnom rukom podignutom visoko u zrak dok je njezin lijes prekrivala zastava sa svastikom, prenosi Sky News.

Katolička nadbiskupija glavnog italijanskog grada u saopćenju je istaknula da svećenici u župi Svete Lucije, uključujući i onog koji je držao sprovodni obred, nisu znali za jučerašnje “ludorije” u crkvi.

Napomenuli su kako je nacistička zastava “užasan simbol koji se ne može pomiriti s kršćanstvom” te da se ovdje radilo o uvredljivom primjeru “ideološkog i nasilnog iskorištavanja vjerske službe koje je uvredljivo i neprihvatljivo za crkvenu zajednicu u Rimu”.

Slike koje prikazuju šokantne scene ispred crkve prvi su se put pojavile na italijanskom news portalu Open, a prikazuju lijes s tijelom Alessije Augello (44), bivše članice desničarske ekstremističke skupine Forza Nuova koja je preminula tokom vikenda od krvnog ugruška.

Ispred crkve je bilo okupljeno dvadesetak ljudi koji su uzvikivali niz nacističkih pozdrava.

Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje jer se takvo što još uvijek događa, više od sedam desetljeća nakon završetka Drugog svjetskog rata i pada italijanske fašističke diktature.

U priopćenju Jevrejske zajednice se navodi da je incident sa sahrane “još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve”.

U međuvremenu je rodica preminule, Stefania Vesica, na Facebooku objavila da se distancira od upotrebe nacističkog znakovlja na sprovodu, rekavši da to sama Augello ne bi odobrila.

“Tugujemo zbog gubitka naše voljene Alessije. Potpuno se distanciramo od događaja koji su se događali izvan crkve, a kojih nismo bili svjesni i koje ni Alessia ne bi ni na koji način podržala niti cijenila”, napisala je.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.