Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

australija

Tasmanijski đavoli prvi put nakon 3.000 godina rođeni “kod kuće”

tasmanijski đavo

Tasmanijski đavoli su izumrli na australijskom kopnu prije tri hiljade godina nakon pojave divljeg psa dinga i opstali su samo na otoku Tasmaniji

Tasmanijski đavoli rođeni su na australijskom kopnu, više od tri hiljade godina nakon što su ondje izumrli, objavila je australijska nevladina organizacija za zaštitu prirode Aussie Ark.

Sedam tasmanijskih đavola rođeno je u Rezervatu za divlje životinje Barrington u australijskoj državi Novom Južnom Walesu. Tasmanijski đavoli su izumrli na australijskom kopnu prije tri hiljade godina nakon pojave divljeg psa dinga i opstali su samo na otoku Tasmaniji. Međutim, i ondje im se znatno smanjio broj zbog zarazne facijalne tumorske bolesti (DFTD) koja je usmrtila oko 90 posto populacije tasmanijskih đavola od njezina otkrića 1996.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je u sklopu projekta njihova vraćanja na australijski kontinent u rezervat Barrington pušteno 26 odraslih jedinki, tasmanski vragovi su se uspješno razmnožili. Konzervatori su identificirali male glavice, za koje kažu da su veličine ljuštenih kikirikija, u tobolcima majki.

Oko 25 hiljada tasmanijskih đavola živi u tasmanijskoj divljini, navodi organizacija Aussie Ark. “Povijesno smo uspjeli – iako u povojima – vratiti vraga na kopno”, rekao je Tim Faulkner, predsjednik Aussie Arka.