Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donald Santini

Uhapšen muškarac koji je tri puta bio najtraženija osoba u Americi

DONALD SANTINI
Foto: Hillsborough County Sheriff's Office

Santini je tri puta bio najtraženija osoba u Americi, 1990., 2005. i 2013. godine, i na toj listi ostao je sve dok policajci prošli mjesec nisu dobili njegov zahtjev za izradu pasoša

Donald Santini (65) uhapšen je prošle sedmice u južnoj Kaliforniji, nakon što je u bijegu proveo 40 godina. Godine 1984. zadavio je Cynthiju Cindy Ruth Wood, tada 33-godišnjakinju, u Bradentonu na Floridi.

Santini je tri puta bio najtraženija osoba u Americi, 1990., 2005. i 2013. godine, i na toj listi ostao je sve dok policajci prošli mjesec nisu dobili njegov zahtjev za izradu pasoša.

Pritvor bez kaucije

Sudac u Tampi mu je odredio pritvor bez kaucije zbog rizika od bijega. Santini je nakon uhićenja pisao lokalnoj novinskoj postaji. “Razlog zbog kojeg sam mogao tako dugo bježati je život pun ljubavi i poštovanja”, napisao je između ostalog.

“Stvari nisu onakve kakvima se čine. Trebam odvjetnika koji me neće pokušavati progurati kroz sustav da me ušutka. Problem je što nemam novca”, dodao je.

Santini je četrdeset godina živio pod imenom Wellman Simmonds nedaleko od San Diega, u gradiću Campo s 3000 stanovnika.

Živio na selu

Živio je na selu, u kući u koju je postavio nadzorne kamere i bodljikavu žicu. Često se pojavljivao na javnim skupovima, a susjedi su ga smatrali stupom zajednice. Svi su ostali zapanjeni vijesti o njegovu hapšenju, kao i činjenicom da Santini ima 65 godina jer im se predstavljao kao 80-godišnjak.

U martu 1990. godine se oženio i dobio kćer, koja je nakon uhićenja bila uvjerena da njen otac nije mogao napraviti ono za što ga se optužuje.

“Nedostaješ mi, tata. Ostani jak”, poručila mu je preko društvenih mreža.

Američki zvaničnici tvrde da ubistvo Cynthije Wood nije njegov jedini nasilni zločin.