malešići kod gračanice

Veliko krdo divljih svinja ušlo u selo, mještani ih tjerali kamenjem

Foto: Facebook

“Razvalile su vrata na garaži kod jednog domaćina”, kaže Hajrudin Golać, ovdašnji lovac

Mještane Malešića na području općine Gračanica zatekao je protekle nedjelje prizor izbezumljenog krda divljih svinja koje je uletjelo u selo. Bilo ih je 15-tak, u nevjerici prepričavaju domaćini kroz čija su dvorišta protutnjale.

Iznenadne goste dočekali su nespremni, tek poneki kamen poslužio je u nastojanjima da ih otjeraju iz okućnice. Na jednom pomoćnom objektu oštećena su ulazna vrata, prenosi Agroklub.

“Razvalile su vrata na garaži kod jednog domaćina”, kaže Hajrudin Golać, ovdašnji lovac.

Odstrijeljeno pola krda

Divlje svinje su na ovom terenu, pojašnjava, zastupljene tokom cijele godine. No, do sada nisu zalazile među kuće, pa se sumnja da su došle sa strane, da ne poznaju teren i kako su vjerojatno iz tog razloga i ušle u naselje.

Taj dan je bio lov. One su bile na granici između Stjepan Polja i Malešića. Lovačka sekcija iz Stjepan Polja ih je podigla i one su se razbježale po okolnim selima. Naša sekcija je u nedjelju odstrijelila dva komada, u ukupno je odstrijenjo 15, računajući i druge sekcije”, kaže ovaj lovac, poznatiji pod nadimkom Hajre Crni.

U Malešićima tačnije kod "Vinogradine" vode. U Mućijovoj avliji..

Posted by Malešići – oficijalna fb stranica on Sunday, November 19, 2023

“Narod se prepao, nego što”, dodaje, iako je napominje, rijedak slučaj da iz čista mira divlja svinja napadne čovjeka, osim kada je sa mladima ili kada je ozlijeđena, ranjena. Iz krda koje je upalo u selo, lovci procjenjuju da su ustrijelili šest, sedam komada.

Predlagali rješenje

U hranilice, postavljene u šumi, kako kaže, redovno tijekom cijele godine iznose kukuruz, no svake godine se bilježe štete na poljoprivrednim usjevima.

Ogromne su štete na kukuruzu bile ove godine, porastao ih je broj. Ne stigne se tokom sezone odstrijeliti sve planirano”, priča Golać, dodavši kako bi trebalo dozvoliti lov ovu divljač tokom cijele godine kako bi se smanjila brojnost. To je, kako navodi već i predlagano, ali “nekome nije u interesu da se riješi”.

S krajem decembra, podsjeća, završava se lov na krmače, a do kraja januara je dozvoljen odstrijel veprova i nazima.

Krdo divljih svinja nije prvi put ušlo u Malešiće, to se dogodilo i prije par godina što pokazuje i snimak priložen ispod.

Video snimak divlje svinje u Malešićima.

Posted by Refik Omerdić Caka on Sunday, November 19, 2023