Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

austrija

Žena postala sumnjičava: Bračni par ostao bez više od 100.000 eura

euro novac

Njihov plan o brzoj zaradi se vrlo brzo pretvorio u financijsku katastrofu

Bračni par u Sankt Gallenu u Austriji ostao je bez više 100.000 eura jer su povjerovali prevarantima i novac uplaćivali na različite račune vjerujući kako će tako zaraditi.

Njihov plan o brzoj zaradi se vrlo brzo pretvorio u financijsku katastrofu, piše Fenix magazin.

U svom saopćenju policija navodi kako su se dvoje 58-godišnjaka htjeli baviti investicijskim poslovima. Uplaćivali su novac za različita ulaganja na tzv. platformi za trgovanje. Vjerujući da ulažu u unosan posao više su puta prebacivali novčane iznose na nizozemske, švicarske i belgijske račune.

Početkom septembra, međutim, žena je postala sumnjičava zbog vlastitog istraživanja i sumnje na prijevaru. Iako je bračnom paru tokom ulaganja od augusta do kraja septembra više puta vraćen novac, nastala šteta iznosi više od 100.000 eura. Istražitelji iz policijskih postaja Sankt Gallen i Schladming sada istražuju prevarante.

Takva prevara naziva se i “prevara u cyber trgovini”. Potencijalni investitori na Internetu žele unosne investicijske transakcije. Žrtve se vrbuju putem internetskih oglasa, društvenih mreža, poziva iz posebno kreiranih pozivnih centara ili tzv. masovne pošte. Platforme su vrlo profesionalno dizajnirane i u početku lažiraju visoke zarade kako bi privukle žrtve na daljnja plaćanja. Uplaćeni novac se ne ulaže, već nestaje u kriminalnoj mreži.