Temperature će porasti za više od 2 °C: Ne piše nam se dobro

b5e54d66e264f870ca62

Drastičan skok temperatura očekuje se još ovo stoljeće, a to će imati dramatične posljedice na životne uvjete – produžena razdoblja suša i povišenje razine mora, smatra vodeći autor studije

Svjetske temperature vjerojatno će porasti za više od 2 stupnja Celzijeva još ovo stoljeće te premašiti gornju granicu zatopljenja predviđenu ciljevima globalnog klimatskog sporazuma, rekli su znanstvenici u ponedjeljak.

Istraživanje objavljeno u časopisu Klimatske promjene pokazuje vjerojatnost od 90 posto da će temperature porasti tijekom ovog stoljeća za 2 do 4,9 stupnjeva Celzijeva.

Znanstvenici na washingtonskome sveučilištu ustvrdili su da postoji samo 5 posto izgleda da će zagrijavanje biti 2 stupnja Celzijeva ili manje od toga – što je jedan od ciljeva postavljenih klimatskim sporazumom 2015. o smanjenju emisije stakleničkih plinova kojima se zagrijava planet.

Neispunjenje toga cilja imalo bi dramatične posljedice na životne uvjete – produljena razdoblja suša i povišenje razine mora, rekao je Adrian Raftery, vodeći autor studije i profesor na washingtonskom Sveučilištu.

U istraživanju su primijenjene statističke projekcije bazirane na ukupnom svjetskom stanovništvu, BDP po stanovniku i količini emitiranog ugljika za svaki dolar ekonomske aktivnosti.

“Naše analize pokazuju da je cilj od 2 stupnja najbolji mogući scenarij”, rekao je Raftery. “To je moguće postići, ali jedino uz veliki neprekidni napor na svim poljima sljedećih 80 godina”.

Prema UN-ovu programu za okoliš svjetske emisije stakleničkih plinova, uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, sada su oko 54 milijardi tona na godinu i trebali bi biti smanjeni na 42 milijarde do 2030. kako bi se ispunio cilj od ograničavanja porasta temperature do 2 stupnja Celzijeva.
Povećanje napora da se smanji emisija ugljika ključno je za smanjenje budućeg zagrijavanja, rekao je Raftery u telefonskom razgovoru za Reuters.

“Zemlje moraju promijeniti ekonomske poticaje za proizvodnju ugljika – primjerice uvođenjem poreza na ugljik – i ohrabrivati inovacije koje bi poboljšale energetsku učinkovitost”, rekao je.

“Trebali bismo više učiti od zemalja koje imaju razmjerno malu emisiju ugljika, kao što je to Francuska”.