Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Beču završeno snimanje filma Jasmina Durakovića “The Final Barrier”

posljednja-barijera-michael-kristof

U Beču je sinoć snimljena posljednja klapa dugometražnog igranog filma “The Final Barrrier” u režiji bosansko-hercegovačkog reditelja Jasmina Durakovića i produkciji Roberta Hofferera (Austrija). Posljednji kadrovi snimljeni su u čuvenom Prateru, na Velikom točku/Reisenradu i obližnjem kultnom restoranu Eisvogel.

Tu se snimane završene scene u filma sa glavnim glumcima u filmu Michealom Kristofom i Hannesom Hretzerom, kao i Clemensom Aap Linderbergom. U filmu pored njih igraju još Essam Herris, Serena Marija, Jelena Angelovska, Ivo Gregurević, Irina Marković, Aida Begović, Nedim Malkočević i Feđa Zahirović.

durakovic The Final Barrier

Zanimljivo je da je, nakon kultnog “Trećeg covjeka” (1948) Carolla Reeda i jednog od filmova o James Bondu sa Pierce Brosmanom, ovo treća filmska ekipa koja je ikad snimala na znamenitom Velikom točku/Reisenradu u Prateru.

Film je austrijsko-njemačko-bosansko-hrvatska koprodukcija, nastala u potpuno neoubičajnim okolnostima i u potpunosti se bavi sirijskim izbjeglicama na njihovoj odiseji prema zapadnoj Evropi.

Čitav projekat je zbog aktuelnosti teme nastao u kratkom vremenskom peroidu od dva mjeseca, a sniman je, pored Beča, u Beogradu, na mađarsko-srpskoj granici, Hrvatskoj i BiH (Orašje).

Glavni producent filma je kompanija Artdeluxe iz Beča, dok je bh. koproducent filma “Depo” iz Sarajeva. Ovo ostvarenje snimljeno je na engleskom, njemačkom, arapskom i manji dio na bosanskom/srpskom/hrvatskom jeziku, saopćeno je iz producentske kuće “Depo”.

Premijera filma se očekuje u proljeće 2016. godine.