Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BKC-u koncert bubnjarskog benda “Ondekoza”

ambasador_japana_i_bend_ondekoza

Japanski umjetnici bubnjarskog benda “Ondekoza” s podnožja planine Fudži, večeras će se koncertom u Bosanskom kulturnom centru predstaviti sarajevskoj publici.

Koncert se održava u povodu 20 godina dobrih bilateralnih i prijateljskih odnosa Japana i Bosne i Hercegovine, a kako je ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa na konferenciji za medije danas kazao, ovo je najvažniji kulturni događaj u godini.

Ambasador Ogawa je naveo da u Japanu ima na hiljade grupa koje izvode na tradicionalnim japanskim taiko bubnjevima, ali “Ondekoza” je uistinu najbolja grupa, a bave se i trčanjem – istrčali su brojne maratone.

– Članovi grupe “Ondekoza” smatraju da su trčanje, sviranje bubnjeva i ples jedno, i ovu životnu filozofiju demonstriraju na svojim koncertima, prenoseći emocije publici – naglasio je Ogawa.

Ambasador je pozvao građane Sarajeva, ali i BiH, ljubitelje umjetnosti da dođu na koncert koji je besplatan i osjete posebnu energiju japanskih taiko bubnjeva te time proslave dobre prijateljske odnose među ljudima BiH i Japana.

Grupa “Ondekoza” je osnovana 1969. godine u Japanu, a njen osnivač je bio Den Tagayasu. Svojim izvedbama su impresionirali publiku širom svijeta, u Americi i Evropi, a nastupali su i u Splitu.

Članovi benda Seizan Matsuda i Yodi Hiso kažu da u temelju njihovih aktivnosti leži princip “Sogakuron” koji kaže da su trčanje i bubnjanje jednako važni, jer odražavaju dramatičnost i energičnost života.

Oni dan započnu trčanjem na 10 kilometara, i vjeruju da se svakodnevna životna rutina može kreativnije izraziti u scenskom nastupu s bubnjevima Odalko koji ima 150 cm u prečniku i težak je 350 kg, a svira se do fizičkih limita bubnjara.

– Samo življenje je teško. I nama je teško da sviramo bubanj i trčimo, ali ne odustajemo i ne treba nikad odustati, uvijek se treba boriti, a te ćemo emocije, energiju i entuzijazam večeras prenijeti sarajevskoj publici – kazao je Hiso.

Koncert je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i kompanija Japan Tobacco International Ured u Sarajevu.