U emisiji podučavali žene kako da sakriju da ih muževi tuku

maska

Dok je svijet prošle sedmice obilježavao Dan borbe protiv nasilja na ženama, na nacionalnoj televiziji 2M u Maroku urednici su zaključili da je prikladno svojim gledateljicama ponuditi tutorijal “kako make upom sakriti modrice nakon što vas partner pretuče”.

U Maroku više od 62 posto žena trpi neki oblik rodnog nasilja pa je borba protiv istog svakako top tema, ali žene koje su prošle srijede gledale jutarnji program marokanske nacionalne televizije vjerovatno nisu očekivale savjete o tome kako prikriti posljedice užasa koje proživljavaju.

U sklopu emisije Sabahiyates profesionalna make up vizažistica detaljno je demonstrirala kako sakriti modrice, a nakon što je dio tutorijala objavljen i online, reakcija društvenih mreža je bila žestoka. Video je uskoro ipak izbrisan, a nacionalna televizija je bila prisiljena na ispriku.

“Uprava smatra da je ovaj segment je potpuno neprimjeren i prikazuje nedostatak uredničkog razumijevanja zbog osjetljivosti i ozbiljnosti teme nasilja nad ženama. Ovaj pristup u suprotnosti je s uređivačkom identitet kanala koji brani prava žena”, napisali su odgovorni na Facebook stranici televizije.

Vizažistica koja je vodila tutorijal objasnila je pak drugu stranu priče – prema njenim riječima, nikome nije bio cilj zataškati nasilje.

“Željeli smo ponuditi pomoć ženama koje bi u suprotnom nekoliko sedmica morale staviti svoje živote na čekanje, dok njihove povrede ne zarastu. One su već i previše podvrgnute moralnom poniženju i ne trebaju dodatne poglede, a make up im omogućuje da nastave normalno živjeti dok čekaju pravdu”, objasnila je Lilia Mouline.