Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zijah Sokolović još jednom rasprodao Narodno pozorište Mostar

zijah-sokolovic

“‘Vrijeme – prostor – radnja’ je definicija teatra prema Aristotelu, a upravo to – vrijeme – prostor – radnja, jest i naš život”, izjavio je Zijah Sokolović nakon još jedne rasprodane “Majstorske glumačku radionicu”, održanu u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar.

Sokolović u predstavi govori o svom razumijevanju glume i teatra, umjetnosti, svojim iskustvima u susretima s ljudima. Jer umjetnost, svaka umjetnost – pa i kazališna, kaže Zijah, nudi nam besplatan trening – trening da vježbamo stvarnost.

“Najljepše što se može dogoditi pozorištu je da se napravi nešto kao predstava – možemo reći da je ova radionica jedan oblik pozorišne predstave – a onda ponavljanje predstave je najveća radost za glumca. Ponavljanje predstave kao obrana ideje zbog koje je predstava napravljena ili ideje zbog koje sam se odlučio da imam glumačku radionicu kao mogući dijalog s publikom. Još ako postoji interes i ako su karte rasprodane, onda možemo reći da je to totalno pozorište, i jedan mali korak u maratonu umjetnosti da se sa realnošću upoznamo kroz svijet pozorišne iluzije, da se nekako sakrijemo od te vulgarnosti kojom smo bombardirani”, kazao je Zijah Sokolović nakon mostarske izvedbe “Majstorske glumačke radionice”, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Iz te mostarske teatarske kuće najavljuju kako će zbog velikog interesa publike što prije pokušati organizirati još jedno Sokolovićevo gostovanje.