Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanja

10 naučno dokazanih zdravstvenih dobrobiti sjemenki tikve

sjeme tikve košpice
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Sjemenke tikve vrlo su hranjive i bogate antioksidansima. Konzumirajte ih jer mogu pomoći u rješavanju nedostataka u prehrani te vas zaštititi od raznih zdravstvenih problema

Sjemenke tikve možda jesu male, ali su prepune vrijednih nutrijenata. Konzumiranje samo male količine može vam osigurati znatnu dozu zdravih masti, magnezija i cinka.

Povezuju se s nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, prostate i zaštitu od određenih vrsta raka.

Njihov bogat sadržaj hranjivih tvari može pružiti i druge zdravstvene prednosti, poput poboljšane energije, raspoloženja i imunološke funkcije.

Bogate su vrijednim nutrijentima

28 grama sjemenki tikve bez ljuske ima otprilike 160 kalorija, koje uglavnom potječu od masti i proteina. Osim toga, porcija od 28 grama sadrži:

Ugljikohidrati: 3 g
Bjelančevine: 8,6 g
Masti: 14 g
Vlakna: 1,7 g
Mangan: 56% (PDU-preporučeni dnevni unos)
Bakar: 42% PDU
Magnezij: 40% PDU
Fosfor: 28% PDU
Cink: 20% PDU
Željezo: 14% PDU

Sjemenke tikve također sadrže i neke antioksidanse, male količine kalija, riboflavina i folata.

Imaju visok udio antioksidansa

Sjemenke tikve su bogate antioksidansima poput flavonoida i fenolnih kiselina. Također sadrže male količine vitamina E i karotenoida.

Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi vaše stanice od štetnih slobodnih radikala. Iz tog razloga, konzumacija hrane bogate antioksidansima može pomoći u zaštiti od mnogih bolesti.

Smanjuju rizik od određenih vrsta raka

Neka istraživanja sugeriraju da sjemenke tikve mogu sadržavati biljne spojeve koji bi mogli pomoći u zaštiti od razvoja raka.

Jedna opservacijska studija pokazala je da je konzumacija sjemenki tikve povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi.

Nadalje, jedna je studija otkrila da ekstrakt sjemenki bundeve ima potencijal za usporavanje rasta i širenja stanica raka prostate.

Poboljšavaju zdravlje prostate i mjehura

Sjemenke tikve mogu pomoći u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate (BPH), stanja u kojem se prostata povećava, što uzrokuje probleme s mokrenjem.

Istraživanja pokazuju i da uzimanje sjemenki bundeve ili njihovih proizvoda kao dodataka prehrani može pomoći u liječenju simptoma preaktivnog mjehura.

Imaju vrlo visok udio magnezija

Sjemenke tikve jedan su od najboljih prirodnih izvora magnezija, minerala koji često nedostaje u prehrani mnogih zapadnjačkih populacija.

Magnezij je potreban za više od 600 hemijskih reakcija u vašem tijelu. Odgovarajuće razine magnezija također su važne za:

– kontroliranje krvnog pritiska
– smanjenje rizika od bolesti srca
– formiranje i održavanje zdravih kostiju
– reguliranje nivoa šećera u krvi

Utječu na zdravlje srca

Sjemenke tikve dobar su izvor antioksidansa, magnezija, cinka i nezasićenih masti, a sve to može pomoći u održavanju zdravlja srca.

Studije na ljudima i životinjama također su pokazale da bučino ulje može smanjiti krvni pritisak i nivo holesterola, dva važna faktora rizika za srčane bolesti.

Jedna studija na 35 žena u postmenopauzi otkrila je da dodaci bučinog ulja snižavaju dijastolički krvni pritisak za 7% i povećavaju nivo HDL (dobrog) holesterola za 16%.

Druga istraživanja sugeriraju da sposobnost tikve da poveća stvaranje dušikovog oksida u vašem tijelu može biti odgovorna za njezine pozitivne učinke na zdravlje srca.

Dušikov oksid pomaže proširiti krvne žile, poboljšavajući protok krvi i smanjujući rizik od rasta plaka u vašim arterijama.

Mogu smanjiti nivo šećera u krvi

Jedna studija na zdravim odraslim osobama otkrila je da su oni koji su konzumirali obroke koji sadrže 65 grama sjemenki bundeve imali niži nivo šećera u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima.

Visok sadržaj magnezija u sjemenkama tikve mogao bi biti odgovoran za njihov pozitivan učinak na dijabetes.

Jedno veliko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali najveću količinu magnezija imali 15% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su konzumirali najmanju količinu u periodu od 28 godina.

Sadrže visok udio vlakana

Sjemenke tikve izvrstan su izvor dijetalnih vlakana. Oljuštene sjemenke sadrže 1,7 g vlakana u jednoj porciji od 28 grama.

Prehrana bogata vlaknima važna je za dobro zdravlje probavnog sistema.

Osim toga, prehrana bogata vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Mogu poboljšati kvalitetu sperme

Niske razine cinka povezane su sa smanjenom kvalitetom sperme i povećanim rizikom od neplodnosti kod muškaraca.

Budući da su sjemenke bundeve bogat izvor cinka, mogu poboljšati kvalitetu sperme.

Sjemenke tikve također su bogate antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti zdravoj razini testosterona i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Poboljšavaju san

Ako imate problema sa spavanjem, možda biste trebali pojesti malo sjemenki tikve prije spavanja. Prirodni su izvor triptofana, aminokiseline koja može pomoći u poboljšanju sna.

Međutim, imajte na umu da biste trebali pojesti oko 170 grama sjemenki bundeve kako biste postigli potrebnu količinu triptofana, prenosi Ordinacija.hr.