Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

6 razlika između prave ljubavi i obične vezanosti za partnera

zena-muskarac

Svi mi imamo one prijatelje koji ulaze iz veze u vezu i svaki put oni tvrde da je to prava ljubav. Ipak ova konstatacija često u nama budi dilemu jer šta ako je taj osjećaj ljubavi pogrešan? Šta ako imate strah od samoće pa svakog ko uspije malo da vam se približi vi osjećate kao srodnu dušu?

Mi ne možemo da odgovorimo na pitanje da li je vaša ljubav stvarna ili maskirana strahom, ali vam zato preporučujemo da pogledate znakove koji će vam pomoći da realno sagledate vaš odnos!

1. Ljubav je strastvena dok je vezanost apatična
Kažu da najbliži osjećaj ljubavi je mržnja, što objašnjava zašto nakon raskida sva lijepa i nesebična ljubav se pretvara u užasan i neobjašnjiv osjećaj mržnje.

Kada ste samo vezani za nekoga, nikada nećete biti u stanju da se razbjesnite toliko. Na momente možete postati paranoični, anksiozni i iritirani trenutnim problem, ali sigurno nećete dozvoliti tim osjećanjima da naprave zabunu u vašoj glavi i da vas dovedu do osjećanja mržnje.

2. Ljubav je nesebična dok je vezanost egocentrična
Kada ste zaljubljeni, uvijek na umu imate potrebe druge osobe. Po prvi put u svom životu želite da postavite potrebe druge osobe na prvo mjesto, umjesto isključivo svojih.

Kada je riječ o čistoj vezanosti, vi samo želite da neko bude uvijek tu za vas. Vi ne pazite na njega ili nju-već tražite sve za sebe.

Jedini razlog zašto kupujete novu posteljinu je samo da ne spavate više sami. Iza svega što uradite za njega se uvijek krije neka vrsta zadovoljenja vaših potreba.

3. Ljubav zahtjeva stalni trud dok je vezanost statična i prazna
Prava ljubav nikada nije laka. Možda biste na prvi pogled pomislili da jeste zato što je ljubav čista i lijepa, ali sve što je intezivno i utiče na promjenu života, zahtijeva trud i ulaganje. Sve vrijeme mora da se njeguje.

Kod vezanosti situacija je totalno drugačija. U ovoj vrsti veze, ne postoji ništa što treba da se hrani i raste, sve se svodi na broj viđanja u toku sedmice. Ta soba vam dođe kao trenutno rješenje. Dakle vezanost ne raste, ne cvjeta niti prelazi na viši nivo.

4. Ljubav podrazumijeva oslobađanje, a vezanost posesivnost
Kada ste zaljubljeni, ne morate da vidite partnera kako biste se osjećali dobro i sigurno. Vi zapravo ne treba da budete sa tom osobom kako bi razumijeli kako se ona osjeća. Nikada ne razmišljate o njenim osjećanjima i nikada niste ljubomorni.

Kada je riječ o vezanosti, vi nikada niste 100 posto sigurni u partnerova osjećanja i jedini trenutak kada se osjećate sigurno je kada ste sa njim. Kada ste razdvojeni, javlja vam se gomila pitanja šta sada radi, sa kim je i sl.

5. Ljubav budi snagu, a vezanost osjećanje nadmoći
Samo prava ljubav vas može toliko osnažiti da vam se čini da možete da uradite sve što poželite. Ona vam daje novi osjećaj slobode i priliv ogromne energije. Osjećate se živim i spremnim da osvojite svijet.

Kod odsustva ljubavi i puke vezanosti, javlja se sasvim drugi osjećaj- dominacije i borbe za vlašću. Vi želite da se uvjerite da ste vi ona osoba u vezi koja neće biti ostavljena. Vi ste ona osoba koja vuče konce i vi ste onaj ko drži ključeve od lisica.

6. Ljubav je bezvremena dok je vezanost vremenski ograničena
Kada ste zaljubljeni i riječ je o pravoj i čistoj ljubavi- to je to. Bez obzira da li je veza uspjela ili ne, ta osoba će uvijek biti ljubav vašeg života.

Vezanost ne funkcioniše tako. Ona je uvijek ograničena na neki rok ili je na standby, u zavisnosti od veze do veze. U svakom slučaju ona nema budućnost i osuđena je na propast.