Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medicinski savjet

Ako kod djeteta primijetite ove simptome, odmah potražite pomoć ljekara

beba roditelji majka

Ukoliko niste sigurni šta da radite, pedijatri savjetuju da im se obavezno obratite ako primijetite neki od sljedećih simptoma kod vašeg djeteta

Biti roditelj je velika odgovornost, a većina roditelja koji nemaju iskustva često paniči i ne zna kako da reaguje u određenim situacijama.

Ukoliko niste sigurni šta da radite, pedijatri savjetuju da im se obavezno obratite ako primijetite neki od sljedećih simptoma kod vašeg djeteta.

“Šištanje” u grudima

Ukoliko primijetite da vašem djetetu šišti iz grudi kada diše i da ima problema sa disanjem, obavezno se javite ljekaru.

Osip koji se širi i bolni osip

Osipi su znak da nešto nije u redu, a često su praćeni i nekim drugim simptomima. Ukoliko primijetite kod djeteta da se osip širi i postaje sve gori – reagujte. Ukoliko je osip praćen bolom i plikovima, ljekar će utvrditi radi li se o boginjama.

Opekotine

Sve što je gore od blagog crvenila zaslužuje ljekarsku pažnju. Da ne govorimo o pojavi plikova, koji mogu i životno da ugroze dijete.

Povišena temperatura kod djece mlađe od tri mjeseca

Najbezbjednije je da pozovete odmah ljekara ukoliko je dijete tako malo, jer problem može da se pogorša. Kada tako malo dijete ima temperaturu to može da bude simptom urinarne infekcije, ali i meningitisa.

Slabost

Kada je u pitanju akutni mijelitis i ljekari i roditelji moraju da budu na oprezu. Neobjašnjiva slabost kod djeteta ne mora da znači da je ono bolesno od AFM, ali je to stanje koje zavređuje pažnju.

Povraćanje praćeno temperaturom

Može da bude posljedica virusa, ali i urinarne infekcije. Biće vam teško da sami odredite uzrok, zato dijete odvedite pedijatru.

Uporna dijareja

Neće prestati sama od sebe, a može da dovede do toga da dijete dehidrira. Imajte na umu da vam samo pedijatar može pomoći da izliječite dijete.

Teško ih je probuditi

Ovo se klasifikuje kao mentalni problem i nije nešto sa čime se treba igrati. Ukoliko je dijete pospano češće i više nego obično, odmah se javite pedijatru.

Imaju bol u uhu

Leti se javlja infekcija srednjeg uha zbog plivanja i vode, ali nikakav bol nemojte da ignorišete. Pazite da dijete kojim slučajem nije stavilo neki predmet u uho.

Curenje nosa koje traje duže od dvije sedmice

Curenje nosa može da potraje, ali poslije sedmicu dana ili dvije treba da bude mnogo bolje. Ukoliko se nakon dvije sedmice situacija ne poboljša – trk kod ljekara.

Boli ih kada uriniraju i pojava krvi

Bol prilikom mokrenja može da bude simptom neke infekcije koja mora da se liječi terapijom koju prepisuje ljekar. Krv u urinu ili stolici nije nimalo naivna, zato nemojte da čekate ni časa.

Glavobolja

Ukoliko se dijete žali na glavobolju, dajte mu ibuprofen, ali ako nema pomoći i ne prolazi, dijete odvedite kod ljekara. Pogotovo je opasno ako je glavobolja praćena temperaturom, bolom u vratu, zamućenim vidom, bleskanjem pred očima, slabošću, utrnulošću i umorom.

Crvenilo očiju i osjetljivost na svijetlo

Crvenilo može da bude posljedica alergije, češanja očiju, ili virusne i bakterijske infekcije, piše Womanshealthmag. Osjetljivost na svijetlo isto može da bude posljedica alergije, ali ljekar će o tome da odluči.

Bol oko pupka

Može da bude virus ili problem sa varenjem, ali nekada bol oko pupka može da bude i te kako opasan.

Učestalo mokrenje

Pored upale bešike ili neke infekcije, može da bude i simptom dijabetesa. Opasna bolest vreba i djecu.