istraživanje pokazalo

Antitijela nakon prebolovanog Covida-19 nestaju brže nego što se mislilo

Opatija: Građani se mogu testirati na koronavirus u šatoru postavljenom kod Doma zdravlja
25.08.2020., Opatija - Sator Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske zupanije postavljen je kod Doma zdravlja u kojem se gradjani mogu testirati na COVID-19. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Od 20. juna do 28. septembra Imperial College je, u saradnji s kompanijom Ipsos Mori, pratio 350.000 nasumično odabranih stanovnika Engleske koji su se redovno samotestirali kod kuće da bi utvrdili imaju li antitijela na COVID-19

Nivo antitijela kod pacijenata koji su preboljeli COVID-19 u britanskoj populaciji brzo je padao tokom ljeta, pokazalo je britansko istraživanje, koje upućuje na to da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

Rezultati su to studije koju su proveli naučnici sa londonskog Imperial Collegea, prateći nivo antitijela među Britancima nakon prvog vala infekcija korona virusom u martu i aprilu, piše AFP.

Od 20. juna do 28. septembra Imperial College je, u saradnji s kompanijom Ipsos Mori, pratio 350.000 nasumično odabranih stanovnika Engleske koji su se redovno samotestirali kod kuće da bi utvrdili imaju li antitijela na COVID-19.

Nestankom antitijela pada i imunitet

Rezultati su pokazali da su antitijela brže nestala kod osoba koje nisu imale simptome bolesti nego među pacijentima kod kojih se bolest manifestirala slabijim ili jačim simptomima.

“U tom se razdoblju prevalencija antitijela među pozitivno testiranima na COVID-19 smanjila sa 6,0 posto krajem juna na 4,4 posto u septembru, što ukazuje na smanjenje kolektivnog imuniteta prije početka drugog vala infekcije, koji je posljednjih sedmica rezultirao lokalnim zatvaranjima i restrikcijama u Velikoj Britaniji”, navedeno je u saopćenju.

Studija je pokazala da je, iako je nestanak antitijela uočen kod svih starosnih grupa, situacija bila lošija među starijim osobama.

Između juna i septembra udio ljudi starijih od 75 godina s antitijelima smanjio se za 39 posto, a među mladima od 18 do 24 godine za 14,9 posto.

“S obzirom na ono što znamo o ostalim korona virusima, ovi podaci upućuju na to da nestankom antitijela pada i imunitet, što rezultira padom općeg imuniteta na nivou populacije”, rekla je Wendy Barclay, voditeljica Odjela za infektivne bolesti na londonskom Imperial Collegeu.

Vakcina može biti bolja od imuniteta

Kod osoba kojima je zaraza korona virusom potvrđena PCR testom uočen je manje izražen pad antitijela u poređenju s pacijentima koji su bili asimptomatski i nisu znali da su zaraženi.

Među zdravstvenim radnicima nisu uočene promjene u nivou antitijela, vjerovatno zbog ponovljene izloženosti virusu.

Rezultati studije naučnika sa Imperial Collegea još nisu prošli stručnu recenziju.

Barclay ističe da uočeno brzo smanjivanje antitijela ne utječe nužno na efikasnost kandidata za vakcine koje su trenutno u fazi kliničkih ispitivanja.

“Kvalitetna vakcina može biti i bolja od prirodno stečenog imuniteta”, rekla je ona.