Život i zdravlje

beč

Besplatne kućne testove na koronu podijelit će stotinama hiljada građana

27/03/2021

Sedmično će stanovnicima Beča, grada s 1,9 miliona ljudi, na raspolaganju biti oko 1,2 miliona testova a dnevno će se u glavnome austrijskom gradu obaviti analiza oko 200.000 uzoraka

Beč će od iduće sedmice stotinama hiljada svojih stanovnika besplatno dijeliti kućne testove da bi ustanovili jesu li zaraženi koronavirusom, objavila je u petak gradska vlada.

Sedmično će stanovnicima Beča, grada s 1,9 miliona ljudi, na raspolaganju biti oko 1,2 miliona testova a dnevno će se u glavnome austrijskom gradu obaviti analiza oko 200.000 uzoraka.

Testovi se mogu podići u oko 150 gradskih apoteka. Bečani će ih ondje moći i predati na analizu, a isto će moći učiniti i u stotinama gradskih supermarketa.

Svrha ovog projekta je “uspostaviti svojevrsnu zaštitu stanovništva” dok se ne zajamči dovoljna količina cjepiva, rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Beča, Michael Ludwig.

Grad želi podijeliti kućne testove i zato da bi, nakon uskrsnih blagdana, svojim stanovnicima omogućio pristup trgovinama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja.

U Beču i ostalim istočnim regijama Austrije gradske su vlasti od četvrtka do najmanje utorka nakon Uskrsa uveli zatvaranje kako bi spriječili da se odjeli za intenzivnu skrb prenapuče pacijentima oboljelim od covida-19.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika Beča u petak je iznosila 311, što je znatno više od austrijskog prosjeka od 250.

Antigenski testovi koji će se obavljati u posebnim centrima i u apotekama i dalje će biti besplatni kao i ranije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.