Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promjene

Bliži nam se pomjeranje kazaljki: Kako zimsko računanje vremena utiče na naše zdravlje

glavobolja migrena
Ilustracija: Unsplash

Mnogo ljudi, naročito zaposleni, svjesni su da prelazak na zimsko računanje vremena znači da svjetlost dana gotovo neće vidjeti tokom radnih dana

Bliži nam se noć u kojoj ćemo kazaljke na satu, u tri sata poslije ponoći, pomjeriti za jedan sat unazad. Iako za mnoge ovo samo znači sat vremena duži san, pitanje je može li nas i na koji način poremetiti ova promjena.

Mnogima je poznato da promjena u noći između 28. i 29. oktobra nije pogodna za meteoropate i hronične bolesnike, međutim to ne isključuje mogućnost da je osjete i oni koji nemau nikakvih tegoba ili zdravstvenih tegoba, piše Danas.rs.

Raspoloženje nerijetko zavisi od vremena, naročito kada nastupi jesen. Dan biva kraći, tmurniji i hladniji, te i sunce brže zalazi, što u ljudima budi razdražljivost. Dakle, kako pomjeranje sata čini dan kraćim, moguć je izvjestan uticaj na psihička stanja ljudi.

Psiholozi istuču da svaka osoba ima svoj, takozvani, unutrašnji sat, a kada se on poremeti, potrebno je određeno vrijeme da se vrati u prijašnje stanje.

Naš ritam i organizam ne mogu da znaju za spoljašnje uticaje, te im je potrebno vrijeme da se ponovo postanu skladni.

Mnogo ljudi, naročito zaposleni, svjesni su da prelazak na zimsko računanje vremena znači da svjetlost dana gotovo neće vidjeti tokom radnih dana. Što je još jedna negativna posljedica pomjeranja sata koje nam se bliži. Naime, sve to negativno utiče na psihu i bioritam, ali i na naše zdravlje, jer je Sunce važan izvor vitamina D, Meteoropatama i hroničnim bolesnicima potrebno je najmanje dvije nedjelje da se vrate u normalno stanje, nakon što se vrijeme vrati unazad.

Same promjene godišnjih doba utiču na psihu, te je jasno da i promjena sata donosi određene posljedice kao što su promjena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolje osnovne su i neizbježne posljedice sezonskog pomjeranja sata.