Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otkriće naučnika

Bolesne čimpanze same se liječe ljekovitim biljem

Foto: Pixabay

Kada je ozlijeđena životinja u šumi tražila nešto specifično za jelo, istraživači su prikupili uzorke te biljke i dali ih analizirati. Pokazalo se da većina testiranih biljaka ima antibakterijska svojstva

Divlje čimpanze jedu bilje koje ublažava bol i ima antibakterijska svojstva kako bi se izliječile, otkrili su naučnici, a prenosi BBC.

Opisali su svoj “detektivski rad” u šumama Ugande – promatrajući životinje koje su izgledale ozlijeđene ili bolesne kako bi utvrdili jesu li se samoliječile biljkama.

Kada je ozlijeđena životinja u šumi tražila nešto specifično za jelo, istraživači su prikupili uzorke te biljke i dali ih analizirati. Pokazalo se da većina testiranih biljaka ima antibakterijska svojstva.

Četverogodišnje posmatranje

Naučnici, koji su svoja otkrića objavili u časopisu PLOS One, smatraju da čimpanze mogu čak pomoći u potrazi za novim lijekovima.

Ne možemo istražiti ljekovita svojstva svih biljaka u ovim šumama”, rekla je voditeljica istraživanja dr. Elodie Freymann sa Univerziteta u Oxfordu. “Pa zašto ne testirati biljke o kojima imamo te informacije – biljke koje čimpanze traže?”

Tokom protekle četiri godine dr. Freymann provodila je mjesece prateći i pažljivo promatrajući dvije zajednice divljih čimpanza u središnjem šumskom rezervatu Budongo.

Uz traženje znakova boli – životinja koja šepa ili drži svoje tijelo na neobičan način – ona i njezini kolege prikupili su uzorke izmeta i urina kako bi provjerili jesu li bolesni ili imaju infekcije.

Obraćali su posebnu pozornost kada je ozlijeđena ili bolesna čimpanza tražila nešto što inače ne jede – poput kore drveta ili kore voća.

-Tražili smo ove bihevioralne naznake da bi biljke mogle biti ljekovite-, objasnila je dr. Freymann.

Operacija čimpanze

Opisala je jednu određenu čimpanzu – mužjaka – koji je imao teško ozlijeđenu ruku.

-Nije koristio ruku pri hodu, šepao je”, prisjetila se. Dok je ostatak skupine sjedio i jeo, ozlijeđena čimpanza šepajući je otišla tražiti paprat.

-Bio je jedini čimpanza koji je tražio i jeo tu paprat, rekla je.

Istraživači su prikupili i analizirali paprat – biljku Christella parasitica, za koju se pokazalo da ima snažna protuupalna svojstva.

Istraživači su ukupno prikupili 17 uzoraka 13 različitih biljnih vrsta i poslali ih na testiranje dr. Fabienu Schultzu sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Neubrandenburg u Njemačkoj.

Otkriveno je da gotovo 90 posto ekstrakata inhibira rast bakterija, a trećina ima prirodna protuupalna svojstva, što znači da mogu smanjiti bol i pospješiti zacjeljivanje.

Sve se čimpanze oporavile

Sve ozlijeđene i bolesne čimpanze obuhvaćene ovom studijom potpuno su se oporavile, sretno je izvijestila dr. Freymann. “Onaj koji je jeo paprat ponovno je koristio ruku u sljedećih nekoliko dana”, objasnila je.

-Naravno, ne možemo sto posto dokazati da je bilo koji od ovih slučajeva bio izravna posljedica konzumiranja tih resursa, rekla je za BBC News.

-Ali naglašava medicinsko znanje koje se može steći promatranjem drugih vrsta u divljini i naglašava hitnu potrebu da se ove ‘šumske ljekarne’ sačuvaju za buduće naraštaje, zaključila je.