Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNICEF

Broj djece izbjeglica koji su napustili Ukrajinu premašio milion

ukrajina izbjeglice tw

U saopćenju je naglašeno da rat “nastavlja da pustoši Ukrajinu”

Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavio je da je više od milion djece napustilo svoje domove zajedno sa porodicama nakon napada Rusije na Ukrajinu. Većina je izbjegla u Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Moldaviju i Rumuniju, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da je oko 2.316.000 Ukrajinaca od 24. februara do 9. marta izbjeglo u susjedne zemlje zbog rata, a više od polovine njih je otišlo u susjednu Poljsku. Dodaje se da više od milion Ukrajinaca koji prelaze u susjedne države čine djeca.

U saopćenju je naglašeno da rat “nastavlja da pustoši Ukrajinu”.

Direktorka UNICEF-a Catherine Russell izjavila je da je najmanje 37 djece ubijeno, a 50 ranjeno od početka ruskih napada na Ukrajinu 24. februara.

Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, kazala je da je broj djece koja napuštaju Ukrajinu zapanjujući, što ukazuje na to da je situacija za djecu i porodice u toj državi postala vrlo očajna.

Visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za izbjeglice Filippo Grandi na Twitteru je objavio da je UN-ovom Komesarijatu za izbjeglice (UNHCR) potrebno oko 500 miliona dolara za hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini i susjednim zemljama.