Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stara tvrdnja

Da li pileća supa pomaže kada smo bolesni? Evo šta tvrdi ljekar

Foto: RTS

Dakle, s obzirom na to da je sezona prehlade i gripa u punom jeku, vrijedi se zapitati: postoji li nauka koja bi potvrdila uvjerenje da supa zaista pomaže?

Pripremanje činije pileće supe za voljenu osobu kada je bolesna bila je uobičajena praksa širom svijeta vijekovima. Danas se generacije iz gotovo svih kultura kunu u prednosti pileće supe. Specijalista za ishranu objašnjava šta se krije iza ove omiljene hrane.

Pileća supa kao terapija može se da se prati kroz istoriju sve do 60. godine naše ere i Pedanija Dioskorida, vojnog hirurga koji je služio pod rimskim imperatorom Neronom, i čiju su medicinsku enciklopediju u pet tomova konsultovali rani iscjelitelji tokom više od jednog milenijuma. Ali porijeklo pileće supe seže hiljadama godina ranije, u drevnu Kinu.

Dakle, s obzirom na to da je sezona prehlade i gripa u punom jeku, vrijedi se zapitati: postoji li nauka koja bi potvrdila uvjerenje da supa zaista pomaže? Ili pileća supa služi samo kao placebo, odnosno pruža psihološku utehu kada smo bolesni, bez stvarne terapeutske koristi?

Doktor Kolbi Timan, kao registrovani dijetetičar i profesor dijetetike i ishrane na Univerzitetu u Dejtonu, tvrdi da ono što pilećoj supi daje poseban ukus je “umami” – peta kategorija osjećaja ukusa, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Često se opisuje kao da ima “mesni” ukus, prenosi RTS.

Poboljšava apetit i varenje

Kako naglašava prof. Timan, cijela priča o pilećoj supi ima vrlo smisla, jer su aminokiseline gradivni blokovi proteina, a aminokiselina glutamat se nalazi u hrani sa “mesnim” ukusom. Međutim, nije sva hrana koja ima ovaj ukus meso ili živina; imaju ga i sir, pečurke i soja sos.

Istraživanja pokazuju da je ukus, kako se ispostavilo, ključan za ljekovita svojstva pileće supe. Pacijenti sa oboljenjima gornjih disajnih puteva uglavnom jedu manje ili uopšte ne jedu, zato što akutne bolesti izazivaju inflamatorni odgovor koji smanjuje apetit. Ali ukoliko ne jedemo, samim tim ne unosimo hranu koja nam je potrebna, onda je teško očekivati da ćemo tako popraviti imunitet i oporaviti se od bolesti.

Rezultati istraživanja ukazuju da taj “umami” ukus koji ima pilaća supa, može da podstakne apetit. Učesnici jedne studije izjavili su da su osjetili glad poslije prvog zalogaja supe.

Druga istraživanja govore da mesni ukus poboljšava varenje hranljivih materija. Kada naš mozak osjeti umami preko receptora ukusa na našim jezicima, tijelo aktivira digestivni trakt da lakše apsorbuje proteine.

Ovo automatski utiče na smanjenje gastrointenstinalnih problema, mada većina ljudi ne povezuje infekciju gornjih disajnih puteva sa tom vrstom tegoba, istraživanja su otkrila da kod djece virus gripa povećava bol u stomaku, mučninu, povraćanje i simptome dijareje.

Smanjuje upalu i zapušen nos

Upala je dio prirodnog odgovora tijela na povredu ili bolest; zapaljenje se javlja kada bijela krvna zrnca migriraju u upaljeno tkivo kako bi pomogla u liječenju. Kada se ovaj inflamatorni proces javi u gornjim disajnim putevima, to rezultira simptomima uobičajene prehlade i gripa, kao što su zapušen nos ili curenje iz nosa, kijanje, kašalj i zgušnjavanje sluzi.

Nasuprot tome, niža aktivnost bijelih krvnih zrnaca u nazalnim prolazima može smanjiti upalu. I zanimljivo, istraživanja pokazuju da pileća supa zapravo može da smanji broj bijelih krvnih zrnaca koji putuju do upaljenih tkiva. To radi tako što direktno inhibira sposobnost neutrofila, vrste bijelih krvnih zrnaca, da putuju do zapaljenog tkiva.

Da biste zaista razumjeli umirujuće i ljekovito dejstvo pileće supe, važno je uzeti u obzir sastojke supe. Nisu sve pileće supe pune hranljivih ljekovitih svojstava. Na primjer, ultra prerađenim konzerviranim verzijama pileće supe, sa rezancima ili bez njih, nedostaju mnogi antioksidansi koji se nalaze u domaćim verzijama. Većina konzerviranih verzija pileće supe skoro je bez svježeg povrća.

Osnovni hranljivi sastojci u domaćim verzijama supe su upravo ono što ih izdvaja od konzerviranih verzija. Piletina obezbjeđuje tijelu potpuni izvor proteina za borbu protiv infekcije. Povrće obezbjeđuje široku lepezu vitamina, minerala i antioksidanata. Ako se priprema sa rezancima, oni pružaju lako svarljiv izvor ugljenih hidrata koje tijelo koristi za energiju i oporavak.

Čak i toplina pileće supe može da pomogne. Ispijanje tečnosti i udisanje isparenja povećava temperaturu nazalnih i disajnih puteva, što oslobađa gustu sluz koja često prati respiratorna oboljenja. U poređenju sa običnom toplom vodom, studije pokazuju da je pileća supa efikasnija u otpuštanju sluzi.

Bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj supi, kao što su biber i bijeli luk, takođe oslobađaju sluz. Čorba, koja sadrži vodu i elektrolite, pomaže u rehidraciji.

Dakle, da biste povećali zdravstvene prednosti pileće supe, profesor Timan preporučuje domaću varijantu, koja se može pripremiti sa šargarepom, celerom, svježim bijelim lukom, začinskim biljem i začinima, između ostalog.

Ukratko, savremena nauka navodi da pileća supa – iako nije liek protiv prehlade i gripa – zaista pomaže u liječenju. Izgleda da su naše bake bile u pravu.