Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mineralne ili hemijske

Dermatolog objasnio smiju li odrasli koristiti dječju kremu za sunčanje i obratno

krema za suncanje plaza
Ilustracija: Pixabay

Krema za sunčanje je obavezna, ali je li zaista potrebna posebna dječja verzija?

Certificirani dermatolog Dendy Engelman pojasnio je za Pure Wow smiju li odrasli koristiti dječje kreme za sunčanje i obratno.

Trebamo li kupiti posebnu kremu za sunčanje za djecu?

“Apsolutno ne trebate kupovati zasebne formule za različite članove porodice. Zapravo, često govorim svojim pacijentima da kupe dječje verzije za ličnu upotrebu,” kaže Engelman.

Koja je razlika između kreme za sunčanje za djecu i odrasle?

“Ukratko: nije velika, iako je većina ‘dječjih’ krema za sunčanje obično fizikalna (odnosno mineralna) jer je manja vjerovatnoća da će izazvati iritaciju.”

Koja je razlika između fizikalne i hemijske kreme za sunčanje?

“Glavna razlika između hemijske i fizikalne (poznate i kao mineralne) kreme za sunčanje je u tome kako ona leži na vašoj koži – hemijska krema za sunčanje upija se u kožu dok fizička krema stoji na vrhu.

Obje imaju svoje prednosti i nedostatke, ali izuzimajući bilo kakvu osjetljivost kože ili preferencije sastojaka, kod odrasle se osobe to obično svodi na lične preferencije. Međutim, za djecu se često preporučuju fizikalne/mineralne kreme za sunčanje.

S tim u vezi, najbolji oblik zaštite za mališane je ograničiti njihovo vrijeme na suncu, posebno tokom udarnih sati.

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, dojenčad mlađu od šest mjeseci treba u potpunosti držati podalje od sunca, a starija djeca trebaju ograničiti direktno izlaganje suncu između 10 i 16 sati.”

Samo dva sigurna sastojka

Šta bi se moglo dogoditi ako dijete koristi hemijsku kremu za sunčanje?

Njihova koža bi se mogla nadražiti. Djeca imaju tanju i bolje upijajuću kožu, zbog čega se preporučuje fizička formula (koja se nalazi na vrhu kože kako bi odbila UV zrake) umjesto hemijske (koja se apsorbira u kožu) da bi bila dodatno sigurna.”

Smije li dijete koristiti kremu za sunčanje “za odrasle”?

“Da, ali samo ako se radi o mineralnoj ili fizičkoj formuli. Želite nešto što je formulirano s cinkovim oksidom, titanijevim dioksidom ili kombinacijom to dvoje. Dakle, potražite ta dva sastojka i pobrinite se da nudi zaštitu širokog spektra (ili UVA/UVB) od najmanje 30.

Mogu li odrasli koristiti kremu za sunčanje za djecu?

“Da, odrasli mogu koristiti kremu za sunčanje za djecu i bebe, a kao što je gore navedeno, često preporučujem svojim pacijentima da čine upravo to jer se dječje kreme obično proizvode od sastojaka za koje je manje vjerovatno da će izazvati iritaciju.”

Pridržavaju li se sve “dječje” kreme za sunčanje preporučenih sigurnosnih smjernica?

“Nažalost, ne. Postoje kreme za sunčanje za djecu koje sadrže hemijske blokatore poput avobenzona, oksibenzona i oktinoksata. Za sada su jedina dva sastojka koja se smatraju sigurnima cinkov oksid i titanijev dioksid.”