Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Devet namirnica koje ne smijete jesti na prazan želudac

dorucak

Ono što jedemo ima ogroman utjecaj na zdravlje, ali nije bitno samo što – već i kada to jedemo.

I dok većina zna kako bi trebali izbjegavati tešku i masnu hranu navečer, tek su rijetku upućeni u to što je najbolje jesti na prazan želudac, nakon cijele noći sna.

To ne samo da utječe na energiju i raspoloženje, već i probavu te metabolizam, a stručnjaci ističu koje se namirnice preporučuju, a koje je bolje izbjegavati:

Jesti:

Zobena kaša – stvara zaštitni sloj oko ovojnice želuca, a osim toga sadrži vlakna koji pridonose osjećaju sitosti istovremeno smanjujući nivo holesterola.

Heljdina kaša – blago stimulira probavni sistem, a odličan je izvor proteina, željeza i vitamina.

Palenta – pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, a istovremeno normalizira crijevnu floru te daje duži osjećaj sitosti.

Tuna – odličan izvor proteina koji ne padaju teško na želudac, a daju osjećaj energije.

Jaja – studije pokazuju da jedenje jaja za doručak značajno smanjuje broj kalorija koje ćemo unijeti tokom dana, a ne opterećuju probavu.

Lubenica – ako se jede na prazan želudac, lubenica pruža značajnu hidratizaciju te povoljno djeluje na zdravlje očiju, srca i pluća zahvaljujući visokim razinama likopena koje sadrži.

Borovnice – Prema novim istraživanjima, jedenjem borovnica ujutro stimulira se imunitet i memorija, pa su odličan dodatak doručku.

Cijelozrnati hljeb bez kvasca – ugljikohidrati u njemu pokreću organizam bez izazivanja osjećaja napuhnutosti.

Orašasti plodovi – ako se jedu za doručak, pomažu probavi i normaliziraju razine pH u želucu.

Med – pomaže u “buđenju” tijela pružajući mu snagu i energiju, a i povećava razine hormona sreće, serotonina.

Bolje ne jesti:

Peciva – hrana koja sadrži kvasac iritira ovojnicu želuca i može uzrokovati napuhnutost. Ako ih jedete, kombinujte s drugim namirnicama, a ne same.

Slatkiši – namirnice s puno šećera podižu razine inzulina u nebo, što opterećuje gušteraču koja se “tek probudila”. To može povećati rizik od dijabetesa, a i pridonosi osjećaju manjka energije u ostatku dana.

Jogurt i druge fermentirane mliječne proizvode – ako jedete jogurt na prazan želudac hidroklorična će kiselina u želucu ubiti mliječne bakterije, pa se gube dobrobiti tih namirnica.

Kruške – tvrda vlakna u njima štete sluznim membranama u želucu.

Paradajz – sadrže visok nivo tanične kiseline koja povećava kiselinu u želucu, što povećava rizik od gastritisa i nastanka čireva.

Krastavci i ostalo zeleno povrće – iako su bogat izvor aminokiselina, mogu uzrokovati žgaravicu, napunhnutost i bol u želucu ako ih se konzumira dok je on prazan.

Banane – jedete li ih na prazan želudac, to će dovesti do naglog povećanja magnezija u krvi, što ne odgovara srcu.

Začini – sva hrana s puno začina izaziva iritaciju probavnog sistema, što rezultira otežanom probavom.

Citrusi – budući da su bogati voćnim kiselinama, lako uzrokuju žgaravicu i povećavaju rizik nastanka čira.