Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djevojčica pati od rijetke bolesti zbog koje je zovu “zmija”

Vedika-Gupta

Tinejdžerka Vedika Gupta (13), koju su okrutno prozvali “djevojčica zmija”, prisiljena je da živi povučeno zbog svog stanja. Njena koža krvari kada je izložena sunčevoj svjetlosti.

Ova devojčica iz Indije pati od genetskog poremećaja pod nazivom ihtioza, koji ju je prikovao za njenu spavaću sobu.

– Sve što mogu je da gledam kako se moji vršnjaci igraju i uživaju u svom životu. Često se pitam zašto me Bog tako kaznio. Šta sam zgrešila da ovako patim? – kaže nesretna djevojčica.

Nakon što je posetila nekoliko ljekara koji nisu uspjeli da olakšaju njenu patnju, Vedika je ostala osuđena na obične losione za tijelo koji sprečavaju sušenje kože.

Ali, nedavno su čuli za tretman koji je izliječio jednog bolesnika pa je njena porodica odlučila da progovori javno o Vedikinoj bolesti kako bi prikupila novac za terapiju.

– Ne mogu da izađem na sunce. Svaki put kada kročim napolje dobijem opekotine. Moja koža se ljušti, a ponekad i krvari – kaže Vedika.

Zato provodi vrijeme učeći, slikajući i gledajući televiziju sama u kući, piše “Jutanji list”.

Sunidhi (20) pati od istog poremećaja pa je takođe postala povučenam, odbija da izlazi i da se druži zbog straha šta će drugi reći kada je vide.

– Moja starija kćerka koja ima isti kožni poremećaj stalno je zatvorena u sobi. Sada je odrasla žena svjesna svog izgleda i izbegava kontakt sa ljudima i izlazak pred kameru – rekla je njihova majka Madhuri Gupta (45).

Nakon što konvencionalna medicina nije uspjela da ih izliječi, pokušali su sa homeopatijom, što je samo pogoršalo stanje.

https://www.youtube.com/watch?v=6yXi93__hc0

– Postalo je tako loše da su se djevojke stalno češale, a iz pukotina kože je krvarilo – rekla je njihova majka.

Sada se nadaju da će skupiti novac za lijek koji je izlečio Shalini Javad, takođe iz Indije.

– Odveli su je u Španiju i tamo su je liječili. Rečeno nam je da su doktori dali formulu za lijek indijskoj farmaceutskoj kompaniji i da bi on trebao biti dostupan i u Indiji. Samo želim da moje kćerke više ne pate. Kod kuće im ugađam koliko mogu, ali napolju je patnja s kojom se suočavaju, i ne mogu ništa po tom pitanju – žali se nesrećna Madhuri.