Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

Doktorica Anisa pojasnila razliku između gripe i prehlade

anisa bajramović
FOTO: Azra.ba
Doktorica Anisa Bajramović

U KS zasad nema nijednog dokazanog slučaja sezonske gripe, nabavljeno 7.770 doza vakcina

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, provodeći nadzor od početka oktobra, nije registrovao još nijedan dokazani slučaj gripe u Kantonu.

U skladu sa zahtjevom kantonalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja te s finansijskim planom za 2023. godinu, nabavljeno je ukupno 7.770 doza vakcina protiv sezonske gripe, potvrdila je za Fenu specijalistkinja epidemiologije u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo dr. Anisa Bajramović.

Vakcinacija je počela, a Zavod će imati mjesečni izvještaj o provođenju i potrošnji vakcina u decembru, do desetog dana u mjesecu za prethodni mjesec, kako nalažu pravila.

Dijapazon simptoma i prehlade i gripe

Definicija slučaja za influencu i bolesti slične gripi (ILI) je: ‘Akutna respiratorna bolest s početkom u zadnjih 10 dana, s mjerenom temperaturom ≥ 38˚C i kašljem ili grloboljom, u nedostatku druge dijagnoze’.

Prehlada je uvijek bez povišene temperature, eventualno s temperaturom do 37, 8 C, navela je dr. Bajramović na molbu da iz Zavoda objasne razliku između simptoma gripe i prehlade budući da građani često slična stanja ove vrste nazivaju jednim imeniteljem – gripom.

Za COVID-19 oboljenje, pak, nema razlike jer ima dijapazon simptoma i prehlade i gripe, navela je dr. Bajramović.