Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Dr. Arapović: Oboljele od HIV-a ne treba stigmatizirati

aids (1)

U Federaciji BiH u prošloj godini otkrivena su nova 24 slučaja od kojih je jedno preminulo

U Federaciji BiH u prošloj godini otkrivena su nova 24 slučaja infekcije HIV-a od kojih je jedno preminulo, kazao je u četvrtak u Mostaru povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a infektolog Jurica Arapović.

Naglasio je kako je AIDS, nažalost, još uvijek prisutan među populacijom i da je do sada u svijetu zabilježeno skoro 80 miliona slučajeva HIV infekcije, a od toga je gotovo pola umrlo.

– S druge strane, i dan danas hiljade ljudi novootkrivenih. Gotovo sedmično se pet hiljada žena otkrije s HIV infekcijom na svjetskoj razini a među njima ima dosta i djece. Pema tome, definitivno pogađa, bez obzira na spol, bez obzira na dob, sve dobne skupine i bolest je koja zahtijeva jednu pažnju ne samo u ovome danu, nego zapravo svaki dan trebamo živjeti kao ovaj dan u godini – poručio je Arapović.

Govoreći o podacima za BiH, kazao je kako je od 1994. godine zabilježeno više od 400 HIV pozitivnih bolesnika.

U Federaciji BiH u prošloj godini otkrivena su nova 24 slučaja od kojih je jedno preminulo.

Život osoba oboljelih od HIV-a, kaže Arapović, nažalost je još uvijek stigmatiziran.

– Tu stigmu ne smijemo odbacivati samo na današnji dan kada nudimo povjerljivo testiranje, povjerljivo savjetovanje, povjerljivo komuniciranje s takvim potencijalnim osobama, nego na svakodnevnoj razini. Mislim da takve bolesnike ne treba nikako stigmatizirati nego ih interpolirati u zajednicu kao i sve druge bolesnike bilo koje druge zarazne, pa i hronične bolesti – naglasio je Arapović.

Dodao je kako dosadašnja terapija (takozvana HART terapija) polučuje jako dobre rezultate ukoliko je prisutna i dostupna u javno-zdravstvenim ustanovama, ali da tu terapiju, nažalost, danas svi nemaju.

– Naša država je osigurala da takvi bolesnici budu adekvatno, svjetski liječeni po svim svjetskim trendovima. Osigurala je da se mogu povjerljivo testirati, savjetovati – naglasio je Arapović.

U svemu tome, kako je dodao, jako je važno testiranje koje se mora povećati.

Predsjednik Studentske sekcije za hitnu medicinu Matej Lovrić istakao je kako “virus HIV-a nije nekakva bolest, odnosno nekakav virus koji se javlja po tamo nekim zemljama”.

– Naime, prema dostupnim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u FBiH u 2021. registrirane su 23 osobe koje su oboljele odnosno koje imaju infekciju HIV-a, a deset osoba razvilo je kliničku sliku AIDS-a.

Ovogodišnji moto obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a kaže ‘Okončajmo nejednakosti, okončajmo AIDS, okončajmo pandemiju’ jer upravo prevencija i rana dijagnoza je najbolja metoda sprječavanja širenja svih zaraznih bolesti – poručio je Lovrić.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je u Mostaru, u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, organizirao testiranje na bolesti hepatitis B, hepatitis C, HIV i sifilis.

Građanima je na raspolaganju bio i punkt za cijepljenje protiv covida-19, a u ponudi su bila cjepiva Moderna, Pfizer/BioNTech i Sinopharm.

Događaj je održan u saradnji s Asocijacijom infektologa u BiH (AI BiH), Klinikom za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB Mostar), Udruženjem Partnerstvo za zdravlje (PiH), Udruženjem studenata medicine u BiH (BoHeMSA), te studentskim udrugama Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.