Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova studija

Dvije namirnice koje redovno konzumiramo povećavaju rizik od raka

sendvic
Ilustracija: Pixabay

Pratili su učesnike skoro 13 godina i tokom praćenja pronašli 1.466 slučajeva raka debelog crijeva

Namirnice koje svakodnevno konzumiramo mogu da povećaju rizik od kancera, rezultati su nove studije.

Namirnice koje često konzumiramo, hleb i alkohol povezane su sa većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, piše N1 Hrvatska.

Studija, objavljena u časopisu Nutrients, ispitala je rizik od raka debelog crijeva povezan sa unosom 139 namirnica i hranljivih materija, analizirajući podatke od više od 118.000 pacijenata, piše WebMD.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Zhejiang u Kini koristili su podatke britanske Biobanke.

Pratili su učesnike skoro 13 godina i tokom praćenja pronašli 1.466 slučajeva raka debelog crijeva.

„Otkrili su da je veća vjerovatnoća da će učesnici koji su razvili kolorektalni rak imati određene karakteristike“, piše Medical News Today. „Naprimjer, veća je vjerovatnoća da su stariji, da imaju veći indeks tjelesne mase (BMI) i da se bave nižim nivoima fizičke aktivnosti.

Ranije studije povezivale su zdravstvene rizike sa prekomjernom konzumacijom alkohola i bijelog hleba.