Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika britanija

Edita je rodila sina, a kada ga je vidjela odlučila je da tuži doktora

edita

– Uvijek sam znala da želim taj test. Razgovarala sam s babicom o tome, pogledala brojne snimke, dobro sam se informisala. Nikad nije bilo šanse da to odbijem – uporna je u svojim tvrdnjama

Slučaj u kome je jedna majka rodila dijete sa Daunovim sindromoma, dobio je i svoj sudski epilog, pošto je, kako ona tvrdi, za sve kriv Zavod za javno zdravlje Velike Britanije, koji nije uradio testove iako je ona zatražila taj test tokom prvog pregleda.

Edita Mortel (33) čiji je sin Aleksander rođen s Daunovim sindromom, riješila je da tuži britanski Zavod za javno zdravlje tražeći odštetu od 230.000 hiljada eura, jer ljekari nisu uradili testove koji bi pokazali da će njen sin biti rođen s Daunovim sindomom.

Kako kaže, da je to znala, sigurno bi prekinula trudnoću. Edita koja je zatrudnila 2014. godine, tvrdi da je već pri prvom pregledu tražila da se uradi test koji bi otkrio postoji li mogućnost da rodi dijete s Daunovim sindromom. Prema riječima njenih advokata, bila je sigurna da je test urađen, a tek kad je rodila dijete, otkrila je da nije tako, kao i da su ljekari u dokumentima naveli da je ona odbila testiranje.

Advokati Zavoda za javno zdravlje tvrde suprotno. Naime, oni kažu da je Edita odbila testove, i da je nakon Aleksandrovog rođenja gorko zažalila.

– Uvijek sam znala da želim taj test. Razgovarala sam s babicom o tome, pogledala brojne snimke, dobro sam se informisala. Nikad nije bilo šanse da to odbijem – uporna je bila ona u svojim tvrdnjama.

Njena advokatica Klodet Bredli objasnila je da bi skeniranje otkrilo da postoji veliki rizik od Daunovog sindroma, kao i da bi daljni testovi to potvrdili.

– Doktori bi joj ponudili abortus, a ona i njen partner, Aleksandrov otac Lukas Seisekira su se dogovorili da bi u tom slučaju prekinuli trudnoću – rekla je ona.

Advokat Zavoda za javno zdravlje Mihael de Navaro tvrdi da se Mordelova vjerovatno predomislila između razgovora sa babicom i pregleda, dodajući da nije rijetkost da se majke predomisle oko toga jer takvo skeniranje povećava rizik od pobačaja.

– Sigurno je znala da test nije obavljen, a morala je znati da nije dobila nalaze koji bi potvrdili da nema rizika od toga – izjavio je on britanskim medijima.