Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo zašto ne gubite kilograme iako vježbate

vjezbanje

Iako pazite što jedete i redovni ste posjetitelj teretane, nikako ne uspijevate smršati?

Prije svega naše tijelo moramo promatrati kao prostor za pohranu energije koji možemo podijeliti u dvije komponente: masnoća i ostatak tijela bez masnoća (to je uglavnom voda, ali ima i kostiju i proteina mišića).

Kako bismo sagorjeli mast u našem tijelu, potrebno je puno više energije od one koja bi bila potrebna za sagorijevanje druge komponente u tijelu.

Da bi počeli gubiti kilograme, moramo ući u energetski deficit: što znači da izlazna energija mora biti veći od ulazne energije. Ako trčite na pokretnoj traci 35 minuta, izgubit ćete samo 50 grama po treningu. Međutim ako cijelu godinu vježbate pet puta sedmično po 35 minuta izgubit ćete nevjerojatnih 12 kilograma!

Evo koji su razlozi zbog kojih ne gubite kilograme:

Preobilan obrok nakon vježbanja

Možda niste svjesni toga, ali onih 35 minuta trčanja na pokretnoj traci palo je u vodu jer ste se nakon teretane počastili čašom omiljenog vina, kolačem ili preobilnom večerom. Stručnjaci upozoravaju kako je to jedna od najčešćih grešaka onih koji muku muče s kilogramima.

Neaktivan način života

Ako se nakon žestokog vježbanja zavalite ispred kauča uz grickalice kojima ne možete odoljeti, vaš trud neće imati nikakvog efekta. Stručnjaci savjetuju kako je lagana tjelesna aktivnost tokom dana vrlo bitna stoga kad god možete prošetajte po ulici, umjesto lifta idite stepenicama ili pospremite stan. Tjelesna aktivnost je najvažnija za ostati u formi.

Metabolizam

Iako često čujemo kako mnogi krive spor metabolizam za to što nema željenog gubitka kilograma, ipak na ukupni metabolizam na potrošenu i unesenu energiju možemo utjecati. To znači kako zdravom i izbalansiranom prehranom i povećanom aktivnošću možemo vrlo lako kontrolirati metabolizam, pa tako i našu tjelesnu težinu.

Ne mršavite već dobivate mišićnu masu

Možda umjesto gubljenja kilograma, vi zapravo dobivate mišićnu masu. Ako vam je primarni cilj gubljenje masnog tkiva, onda biste trebali u svoju rutinu uvesti i vježbe s utezima i svakako vježbajte u intervalima.