Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tvrdnje naučnika

Istraživanje dugo dvije decenije utvrdilo povezanost depresije i gubitka pamćenja

depresija
Foto: Unsplash

“Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena”, po američkim i britanskim naučnicima

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, utvrdili su naučnici koji su pratili gotovo 8200 Britanaca kroz dvije decenije.

Naučnici su utvrdili da je “linearna promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja” među ispitanicima starijima od 50 godina. Prosječna dob bila im je 64 godine.

Pamćenje i raspoloženje su povezani

Ali ne samo da depresija pogađa pamćenje nego vrijedi i obrnuto, zaključili su naučnici, u istraživanju koje je objavilo Američko medicinsko udruženje.

“Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena”, po američkim i britanskim naučnicima. U timu su bili naučnici i liječnici s Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Univerziteta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

“Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani”, objasnili su naučnici, istaknuvši da, premda je kognitivna disfunkcija već prije povezana s depresijom, “smjer te veze” nije jasan.

Sudionike ispitivanja pregledavalo se svake druge godine od 2002. do 2019. testovima pamćenja i verbalne fluentnosti te procjenama simptoma depresije po Centru za epidemiološke studije.