Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kompjuterizirani štapići

Japanci napravili električne štapiće za jelo kako bi poboljšali slani okus

New Project (57)

Uređaj koristi slabu električnu struju za prijenos natrijevih iona iz hrane

Japanski istraživači razvili su kompjuterizirane štapiće za jelo koji poboljšavaju slani okus što potencijalno može pomoći onima koji trebaju smanjiti unos natrija u prehrani.

Štapići za jelo, koje su razvili profesor sa Sveučilišta Meiji Homei Miyashita i proizvođač pića Kirin Holdings Co. 2503.T, poboljšavaju okus koristeći električnu stimulaciju i mini-računalo koje se nosi na narukvici.

Uređaj koristi slabu električnu struju za prijenos natrijevih iona iz hrane, preko štapića za jelo, do usta gdje se stvara osjećaj slanosti, rekao je Miyashita.

“Kao rezultat toga, slani okus pojačava se do 1,5 puta”, rekao je.

Miyashita i njegov laboratorij istražili su različite načine na koje tehnologija može komunicirati i stimulirati ljudska osjetilna iskustva.

Također su razvili TV ekran koji se može polizati i tako oponašati različite okuse hrane.

Štapići za jelo koji poboljšavaju okus mogu imati poseban značaj u Japanu, u kojem tradicionalna prehrana favorizira slane okuse.

Prosječan odrasli Japanac dnevno konzumira oko deset grama soli, dvostruko više od količine koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Prekomjerni unos natrija može dovesti do visokog krvnog tlaka, moždanog udara i razvijanja drugih bolesti.

“Kako bismo spriječili ove bolesti, moramo smanjiti unos soli”, rekao je istraživač Kirina Ai Sato.

“Ako pokušamo na konvencionalan način izbjeći uzimanje soli, morali bismo izdržati bol od isključivanja od omiljene hrane iz naše prehrane ili izdržati jesti bljutavu hranu.”

Miyashita i Kirin usavršavaju prototip štapića i nadaju se da će ih komercijalizirati već sljedeće godine.