Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj u Osijeku

Jezivi prizori obješenih ptica zapanjili građane

vrane333

Ovaj nesvakidašnji prizor podijelili su brojni korisnici društvenih mreža

Ružni prizori obješenih vrana o stubove na njivi iza Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, u blizini deponija Velika Lončarica, posljednjih dana preplavili su društvene mreže, piše Glas Slavonije.

Na šest stubova, vezanih nogu, postavljene su vrane kako bi plašile druge ptice, što je uznemirilo ne samo društva za zaštitu životinja nego i svakoga ko je vidio ovaj prizor na rubnome dijelu grada.

– Ovo je za svaku osudu! Prizor koji nema veze sa zdravim razumom! Ogorčena sam i ne mogu vjerovati da je neko objesio ptice u koju god svrhu. Navodno te vrane trebaju plašiti druge ptice, ali to svakako nije način. Neka postave strašila, neka rade bilo šta, ali neka ostave ptice na miru. Pa ovo nije djelo zdrave osobe – prokomentirala je Osječanka na Facebooku, gdje su ovaj nesvakidašnji prizor podijelili brojni korisnici društvenih mreža. Nažalost, još se nije javio neko ko je uočio počinitelje, ali ako se, kako sugeriraju stručnjaci, podnese kaznena prijava protiv, za sada nepoznatog, počinitelja, cijela priča mogla bi dobiti pravedan završetak.

Iako do poziva novinara Glasa Slavonije zbog brojnih aktivnosti proteklih dana u Lovačkom društvu ‘Mursa’ nije vidio stubove na koje su obješene ptice, predsjednik Društva Domin Stanušić nije dvojio kad je u pitanju počinitelj. Kaže kako su ih najvjerovatnije objesili poljoprivrednici u želji da im takve plaše druge vrane i ne dižu usjeve i nasade.

– Mogu pretpostaviti kako su ih objesili – naopačke, odnosno za noge da izgledaju što strašnije, i to zato što su im u tom položaju raširena krila. Da su ih objesili za glavu, krila bi bila skupljena i ne bi, prema njihovu mišljenju, bilo nikakvog efekta. Toga doista nema ni u filmovima, i strašno je što se te obješene ptice zapravo nalaze u našem lovištu – prokomentirao je Stanušić, pojašnjavajući da su nesretne vrane vjerovatno prvo usmrćene, odnosno otrovane i potom obješene za noge o stub. Odmah će, rekao je, otići provjeriti o čemu se radi, podsjećajući da je Poljoprivredni fakultet u Osijeku u dogovoru s Gradom Osijekom napravio studiju, odnosno plan odbrane štete od divljači. No, još nije dogovoreno pod kojim su područjem čija prava i obveze, odnosno osiguranje štete.

– Moram priznati da nikada nisam vidio takav prizor i doista je strašno! Nadam se da će počinitelji biti kažnjeni za ovo, jer u lovištima niko ne smije imati bilo kakve aktivnosti osim lovaca, odnosno udruge koja djeluje na određenom području. U ovom slučaju to je LD ‘Mursa‘ i mogu reći da smo ogorčeni – rekao je Stanušić.